• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja juhlistaa 30-vuotispäiväänsä konsertilla vapauden puolesta

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja juhlistaa 30-vuotispäiväänsä konsertilla vapauden puolesta

8a4725f9-040c-41c5-af55-edb7a69f3427Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö organisoi “konsertin vapauden puolesta” – “Concert for Freedom” -tapahtuman 3. toukokuuta Pariisissa Tasavallan aukiolla eli Place de la Républiquella. Konsertilla juhlistetaan Maailman lehdistönvapauden päivää, jonka järjestö lanseerasi vuonna 1993 sekä järjestön 30-vuotispäivää. Kansainvälinen toimittajat ilman rajoja perustettiin Etelä-Ranskassa Montpellierissä 1985.

Konsertti alkaa kello 17.00 ja päättyy kello 23.00. Konsertissa esiintyvät Jeanne Cherhal, Arthur H, Sly Johnson, Hollysiz ja Cassius (Dj:t), sekä heidän vieraansa ja koomikot Christophe Alévêque, Camille Chamoux sekä Daniel Morin. Illan juontaa tv-kasvo Daphné Bürki.

Lavalla nähdään myös useita tunnettuja henkilöitä, jotka puhuvat Toimittajat ilman rajoja –järjestön toiminnasta sekä taistelusta median vapauden puolesta. Heidän joukossaan on muun muassa Nobelin rauhanpalkinnon saanut Shirin Ebadi, Wu’er Kaixi (yksi vuoden 1989 Tiananmenin aukion protestien johtohenkilöistä), Syyriassa vangittuna olevan amerikkalaisjournalistin Austin Ticen äiti, Charlie Hebdon toimituksen jäseniä, Joachim Roncin (Je suis Charlie –sloganin kehittäjä), journalistit Florence Aubenas, Raphaëlle Bacqué, Didier François, Edwy Plenel ja Denis Robert sekä näyttelijä Virginie Ledoyen.

”Me puolustamme ympäri maailmaa journalisteja, jotka ovat väkivallan ja uusien informaatiokontrollin välineiden uhreja”, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire sanoi. “Tarjoamme käytännön apua kenttätyössä sekä painostamme hallituksia ja se on tehnyt meistä tärkeimmän puolustajan tärkeimmälle vapaudellemme. Mukaillakseni sitä mitä kirjailija Victor Hugo sanoi katupoika Gavrochesta, me olemme ‘pieni suuri kansalaisjärjestö’, joka käyttää ranskaa, englantia, espanjaa, arabiaa ja usein myös venäjää ja kiinaa puolustaakseen sitä vapautta, joka antaa teille mahdollisuuden valvoa muita vapauksiamme.”

Kansainvälisellä Toimittajat ilman rajoja –järjestöllä on kirjeenvaihtajia 130 maassa sekä toimistot 12 kaupungissa ympäri maailmaa, muun muassa Washingtonissa, Berliinissä ja Tunisiassa  ja Helsingissä. Kaksi uutta toimistoa avataan pian Hong Kongiin ja Brasiliaan. Järjestö on palkittu Euroopan Parlamentin Sakharov-palkinnolla ja sillä on neuvoa-antava asema YK:ssa, Unescossa, Euroopan neuvostossa sekä kansainvälisessä La Francophonie -järjestössä. Toimittajat ilman rajoja oli Nobelin rauhanpalkintoehdokkaana vuonna 2014.

Konsertti järjestetään sunnuntaina 3. toukokuuta klo 17-23 Pariisissa Place de la Républiquella. Se on ilmainen ja kaikki ovat tervetulleita paikalle.