Tiedote: TIR / RSF pieni suuri järjestö

unnamedKansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö juhlistaa 30. juhlavuottaan julkaisemalla raportin, jossa tarkastellaan niitä kolmea vuosikymmentä, jotka järjestö on viettänyt tiedonvälityksen vapautta puolustaessaan.

Raportin nimi on ”Riippumatonta journalismia pelastamassa – 30 vuotta median puolustamista” ja se käsittelee sitä mitä Toimittajat ilman rajoja on tehnyt tiedonvälityksen vapauden puolesta viimeisinä 30 vuotena, mitä se tekee nyt ja mitä kaikkia asioita sen toimintaan liittyy. Se tarkastelee järjestön suurimpia kampanjoita, sen taistelua kiinni otettujen journalistien vapauttamiseksi, sen organisoimia mielenilmauksia, kuinka se on vaikuttanut kansainvälisiin organisaatioihin ja minkälaista käytännönläheistä tukea se antaa toimittajille, joita on uhattu, joiden kimppuun on fyysisesti hyökätty tai jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan.

Vuonna 1985 Montpellierissä perustettu Toimittajat ilman rajoja (Reporters sans frontières) on vuosien saatossa kasvanut merkittäväksi kansainväliseksi kansalaisjärjestöksi, jolla on toimipisteitä kaikilla viidellä mantereella ja neuvoa-antava asema sekä YK:ssa että Unescossa. Nykyään sen toiminta kattaa koko maapallon 150 kirjeenvaihtajan ja 12 kansainvälisen toimiston ja osaston ansiosta. Vuonna 2014 järjestö oli ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire mukailee kirjailija Victor Hugon kuvailua katupoika Gavrochesta määritellessään järjestön ”suureksi pieneksi kansalaisjärjestöksi”. Nyt, 30 vuotta täytettyään järjestöstä on tullut ”erittäin suuri pieni kansalaisjärjestö”, Deloire lisää.

”Olemme astumassa uudelle propagandan aikakaudelle ja maailma tarvitsee Toimittajat ilman rajoja -järjestöä. Olipa se sitten totalitaarista, väkivaltaista tai pehmeää, informaatiokontrolli ottaa ennennäkemättömiä muotoja, joita vapaiden kansalaisten tulee vastustaa kaikin voimin”, Deloire sanoo.

Päättäväinen aktivismi on yksi järjestöä määritteleviä ominaispiirteitä. Se uskalsi rohkeasti käynnistää piraattiradiokanavan keskellä Pekingiä vuoden 2008 olympialaisten aikaan. Se matkusti vuonna 2002 Kiovaan ja palasi takaisin mukanaan näytteitä murhatun journalistin ruumiista, jotta ne tutkittaisiin riippumattomasti ja näin voitaisiin painostaa välinpitämätön tuomari ryhtymään toimenpiteisiin.

Yksi järjestön tunnusmerkeistä on myös sen kyky järjestää tehokkaita kampanjoita. Siitä lähtien kun toimittaja Brice Fleutiaux otettiin panttivangiksi Tshetsheniassa vuonna 1999, Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja on organisoinut valtavan julkisen tuen yli 20 panttivangiksi joutuneelle toimittajalle.

Kun viisi sanomalehti Oslobodenjen toimittajaa sai surmansa lehden toimituksen pommituksessa Sarajevon piirityksen aikana, Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja päätti tulla apuun ja toimitti lehdelle muun muassa ruokaa ja jopa panssaroidun auton sen toimittajien suojelemiseksi.

Järjestö menee maailman kriisipesäkkeisiin. Ukrainassa 2014 se jakoi suojakypäriä, suojalaseja ja kasvosuojaimia toimittajille, jotka raportoivat Maidanin aukion väkivaltaisuuksista. Se on kouluttanut itsepuolustusta noin sadalle toimittajalle Pakistanissa, jossa journalistina työskentelystä on tulossa yhä vaarallisempaa heimoalueilla. Hätärahoitusta lähetetään journalisteille auttamaan heitä löytämään turvapaikka tai saamaan lääkinnällistä tai lainopillista apua.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja jatkaa vankkumatonta tukeaan heille, jotka niin usein riskeeraavat henkensä kertoakseen muille ihmisille maailman tapahtumista. Olipa kyse sitten Mazen Darwishista Syyriassa, Raif Badawista Saudi-Arabiassa tai Gao Yusta Kiinassa, he kaikki ovat sortavan järjestelmän vankeja. Järjestö kamppailee väsymättä tiedonvälityksen vapauden puolesta myös silloin kun yritykset hiljentää riippumattomat äänet tapahtuvat demokraattisissa maissa tai kun hiljentämisyritysten kohteet ovat Edward Snowdenin tapaisia ilmiantajia. Lukuisista haasteista huolimatta järjestö jatkaa tiedonvälityksen vapauden sekä median riippumattomuuden puolustamista päättäväisesti, voimakkaasti ja rohkeasti.