Venäjä: Sotshissa työskentelevä toimittaja tuomittiin kolmeksi päiväksi vankilaan

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsee mielivaltaisen kolmen päivän vankeusrangaistuksen, jonka sotshilainen tuomioistuin langetti 6. heinäkuuta Anna Gritsevichille. Hän työskentelee johtavalle uutissivustolle Kavkasky Uzelille. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaatiin Gritsevichin välitöntä vapauttamista. Hänet tuomittiin siitä ettei hän totellut poliisin antamia ohjeita kuvatessaan mielenosoitusta.

Gritsevich pidätettiin hänen kuvatessaan noin 40 ihmisen mielenosoitusta 29. kesäkuuta Sotshin lähellä sijaitsevassa Chereshnyan kylässä. Mielenosoittajat vastustivat heidän mukaansa ”laitonta” rakennusjätteen kuljettamista ja jättämistä läheiselle luonnonsuojelualueelle.

Gritsevich pidätettiin yhdessä ympäristöaktivisti Vladimir Kimayevin kanssa. Kimayev tunnetaan siitä, että hän kiinnitti ihmisten huomion vuoden 2014 Sotshin talviolympialaisten aiheuttamiin ekologisiin vaurioihin. Viranomaiset ovat usein yrittäneet häiritä Kimayevin toimintaa. Sekä Gritsevichiä että Kimayevia syytettiin poliisin antamien ohjeiden tottelematta jättämisestä.

“Gritsevichin ja Kimayevin pidätysten tarkoituksena oli ennen kaikkea takavarikoida se materiaali, jota he olivat kuvanneet. Sen takia heidän kameransa takavarikoitiin välittömästi”, Gritsevichin asianajaja Alexander Popkov kertoi Kainsainväliselle toimittajat ilman rajoja -järjestölle. Hänen mukaansa ketään muuta ei pidätetty.

Popkovin mukaan oikeusistuin ei ottanut huomioon Gritsevichin pidätyksen olosuhteita ja hylkäsi monia puolustuksen vaatimuksia antamatta mitään selityksiä toiminnalleen. Oikeus ei suostunut kuulemaan puolustuksen todistajien lausuntoja ja perusti tuomionsa ainoastaan syyttäjän todistajien lausuntoihin. Yhdestä lausunnosta ei voitu edes sanoa kuka sen oli antanut.

Lisäksi oikeus kieltäytyi katsomasta videota, jonka Gritsevich oli kuvannut pidätyksensä aikaan eikä suostunut kysymään poliisilta mitä Gritsevich oli tekemässä tai ottivatko he huomioon sitä seikkaa, että hän oli journalisti. Popkov sanoi, että hän aikoo valittaa tuomiosta sekä poliisin toiminnasta. Popkovin mukaan poliisit ”toimivat laittomasti” sekä estivät hänen asiakastaan tekemästä työtään journalistina.

”Me tuomitsemme tiukasti tämän puolustuksen oikeuksia halveksineen oikeudenkäynnin lopputuloksen”, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan sekä Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr sanoi.

”Riistämällä Anna Gritsevichiltä hänen vapautensa vain sen takia, että hän teki työtään on informaation vapauden räikeää loukkaamista. Me kehotamme oikeuslaitosta tarkastelemaan uudelleen tätä tuomiota ja vapauttamaan hänet välittömästi”, Bihr sanoi.

Suuret tulvat koettelivat Sotshia 25. kesäkuuta. Viranomaiset ovat kuljettaneet ja jättäneet tulvien jälkeensä jättämää rakennusjätettä Sotshia ympäröivien kylien lähistölle. Kun Chereshnyan kylän asukkaat yrittivät estää noin kolmenkymmenen rakennusjätettä kuljettavan rekan pääsyn alueelle, poliisit hajottivat väkijoukon.

Lokakuussa 2013 Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja julkisti raportin tiedotusvälineiden toiminnasta Sotshin alueella. Raportin nimi oli ”Riippumaton journalismi – kamppailulaji.”

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/russie-sochi-based-reporter-sentenced-to-07-07-2015,48080.html

По-русски

http://fr.rsf.org/IMG/pdf/cprussie08-07-2015_ru-2.pdf

Français

http://fr.rsf.org/russie-trois-jours-de-detention-pour-une-07-07-2015,48079.html