• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Australia: Australia estää pakolaisten tilanteesta kertomisen kansalliseen turvallisuuteen vedoten

Australia: Australia estää pakolaisten tilanteesta kertomisen kansalliseen turvallisuuteen vedoten

unnamedKesäkuun 30. päivä voimaan astunut Australian rajavartiolaki osoittaa järkyttävää halua estää ihmisiä saamasta tietoa pakolaisten usein kokemasta huonosta kohtelusta pakolaiskeskuksissa luokittelemalla nämä tiedot ”suojatuiksi” kansallisen turvallisuuden perusteella.

Australian kahden pääpuolueen hyväksymä laki mahdollistaa kahden vuoden vankilatuomiot ”uskotuille henkilöille”, jotka työskentelevät Australian pakolaiskeskuksissa – mukaan lukien Papua-Uuden-Guinean Manusin saarella sekä Tyynenmeren Nauru-saarella sijaitsevat keskukset – ja jotka paljastavat tietoja keskusten olosuhteista ja kuinka pakolaisia niissä kohdellaan.

Pakolaiskeskuksissa työskentelevät lääkärit ja terveydenhoidon ammattilaiset eivät saa enää puhua oloista, joissa turvapaikanhakijoita pidetään tai raportoida ihmisoikeusloukkauksista ilman rajavalvontaviraston ja maahanmuuttoviraston etukäteen antamaa lupaa. He ovat kuitenkin ainoita henkilöitä, jotka voisivat paljastaa tietoja siitä mitä näissä pakolaiskeskuksissa tapahtuu, koska tavallisilla kansalaisilla ei ole niihin pääsyä.

”Me tuomitsemme tiukasti tämän lain, joka käytännössä katsoen sensuroi kaikki tiedonlähteet Australian ongelmallisesta pakolaistilanteesta”, sanoi Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja –järjestön Aasian-Tyynenmeren osaston johtaja Benjamin Ismaïl.

”Lääkärit ja muu hoitohenkilökunta ovat potentiaalisia tietojen paljastajia. He ovat olleet pitkään ainoat henkiöt, jotka ovat pystyneet puhumaan olosuhteista näissä keskuksissa sekä pakolaisten terveydentilasta. Näin ollen he ovat yhdysside näiden suljettujen ja salaisten keskusten sekä median ja julkisen mielipiteen välillä. Tätä tiedotusvälineille olennaista yhteyttä uhkaamalla viranomaiset selvästi pitävät pilkkanaan Australian kansalaisten oikeutta kyseenalaistaa hallituksensa asennoituminen ihmisoikeuksiin ja demokratiaan”, Ismaïl sanoi.

Hallitus otti jo aiemmin käyttöön merkittäviä rajoituksia journalistien pääsyyn pakolaiskeskuksiin vuonna 2011, sen jälkeen kun useita pakolaisia oli kuollut niissä. Nämä rajoitukset olivat räikeä loukkaus lain takaamaa tiedonvälityksen vapautta kohtaan.

”He pyrkivät estämään kaikenlaisen tiedon välittämisen pakolaiskeskusten olosuhteista kansalaisille”, tunnettu melbournelainen asianajaja Julian Burnside sanoi.

”Toimittajaa, joka pyytää tietoa tai asiakirjoja uskotulta henkilöltä, voidaan syyttää avunannosta kyseiseen rikokseen”, ihmisoikeusasianajaja George Newhouse sanoi.

Useat ihmiset ovat vastustaneet äänekkäästi tätä uusinta yritystä estää lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä ja muita pakolaiskeskusten työntekijöitä kertomasta medialle ihmisoikeusloukkauksista tai muista rikkomuksista, joita he saattavat keskuksissa todistaa.

Terveydenhoitoalan työntekijöiden yhteenliittymä on järjestänyt mielenosoituksia eri puolilla Australiaa protestoidakseen lakia vastaan. Yksi sen jäsenistä, Sydneyn yliopiston professori Maria Fiatarone Singh sanoi, että lääkäreillä on velvollisuus, sekä ammattilaisina että kansalaisina, raportoida ihmisoikeusloukkauksista.

Vaikka jotkut lain vastustajista ovat sanoneet kiertävänsä sitä, ”monet pelkäävät menettävänsä työnsä, kuten laissa sanotaan, tai joutuvansa kahdeksi vuodeksi vankeuteen”, Singh sanoi.

Kidutustapauksia selvittävä YK:n erityislähettiläs Juan E. Mendez on kritisoinut pakolaisten kohtelua Australiassa ja ilmaissut erityisen huolensa pakolaisten, mukaan lukien lapsien, kohtelusta Papua-Uudessa-Guineassa ja Nauru-saarella sijaitsevissa pakolaiskeskuksissa.

Lue lisää:

English:

http://en.rsf.org/australia-australia-suppresses-coverage-of-04-08-2015,48189.html

Français:

http://fr.rsf.org/australie-l-information-sur-les-refugies-04-08-2015,48184.html