Kypros / Venäjä: Venäläinen opposition toimittaja voi joutua luovutetuksi Kyprokselta

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaatii nuoren venäläisen opposition journalistin Andrey Nekrasovin välitöntä vapauttamista. Hänet pidätettiin Venäjän vaatimuksesta Larnakan lentokentällä Kyproksella 15. heinäkuuta. Häntä uhkaa 15 vuoden vankilatuomio, mikäli hänet luovutetaan Venäjälle.

Nekrasov pakeni kotikaupungistaan Venäjän Uralilta jo maaliskuussa välttääkseen journalistisesta työstään ja aktivismistaan johtuvan vangitsemisen, mutta Venäjän oikeuslaitoksen pitkä käsi on tavoittanut hänet ulkomailta.

Nekrasov siirrettiin vankilaan Nikosiaan hänen pidätyksensä jälkeen. Hänen on tarkoitus astua oikeuden eteen 13. elokuuta, jolloin tuomarin on tarkoitus käsitellä Venäjän luovutusvaatimusta. Nekrasov on anonut Kyprokselta turvapaikkaa ja ollut syömälakossa 22. heinäkuuta lähtien.

”Oikeustoimet Andrey Nekrasovia vastaan ovat tyypillistä häirintää, jota käydään suorapuheisia toimittajia vastaan Venäjällä”, sanoi Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr.

”Ei ole epäilystäkään siitä, että tältä journalistilta evätään oikeus puolueettomaan oikeudenkäyntiin, mikäli hänet luovutetaan Venäjälle. Me kehotamme Kyproksen viranomaisia olemaan ryhtymättä Venäjän despotismin avustajiksi vaan sen sijaan vapauttamaan Nekrasovin välittömästi ja käsittelemään hänen turvapaikkahakemuksensa”, Johann Bihr sanoi.

Nekrasov on kotoisin Venäjän Udmurtian tasavallan pääkaupungista Izhevskistä, jossa hän on tullut tunnetuksi paikallishallinnon korruptiota käsittelevästä tutkivasta journalismistaan. Hän ryhtyi työskentelemään viikkolehti Denissä vuonna 2008 ja siirtyi kolme vuotta myöhemmin opposition sanomalehteen Izhevski Nabliudateliin. Lehti joutui lopettamaan toimintansa 2012, koska siltä kiellettiin mainokset huolimatta siitä, että se oli suhteellisen suosittu. Nekrasov jatkoi journalistista toimintaansa blogeissaan. Lisäksi hän osallistui paikallisiin ruohonjuuritason kampanjoihin, kuten häätöjen vastaiseen protestiin sekä kampanjaan Izhmashin tehtaan työläisten oikeuksien puolesta. Hänen yrityksensä lähteä mukaan politiikkaan epäonnistuivat.

Samaan aikaan viranomaiset häiritsivät häntä jatkuvasti hänen aktivisminsa vuoksi. Hän joutui jättämään työnsä Denissä 2009 turvallisuuspalvelu FSB:n aiheuttaman painostuksen vuoksi. Vasta vuonna 2012 oikeuslaitos lopulta kumosi kolmen vuoden ehdollisen rangaistuksen, joka hänelle oli langetettu tekaistun syytteen perusteella.

Häirintä kuitenkin jatkui. Izhmashin tehtaan johtaja teki valituksen Nekrasovista syyttäen häntä kiristyksestä ja kiskonnasta 2013, jolloin Nekrasov kirjoitti tehtaan työläisten vaatimuksista. Häntä kuulusteltiin ensin todistajana, mutta FSB yritti saada häntä tunnustamaan. Näiden syytteiden takia häntä saattaa odottaa jopa 15 vuoden vankeustuomio.

Tämän vuoden helmikuussa hän sai 30 000 ruplan (450 euron) sakot kunnianloukkauksesta hänen liitettyään Yhtenäinen Venäjä –puolueen paikallisviranomaisen saman nimiseen henkilöön, jolla oli varoja Yhdysvalloissa. Nekrasov pelkäsi, että tätä tuomiota voitaisiin käyttää toisen oikeustapauksen koventamisperusteena, joten hän pakeni maasta maaliskuussa. Huhtikuussa Udmurtian korkein oikeus piti voimassa oikeuden määräyksen ottaa Nekrasov kiinni ennen hänen oikeudenkäyntiään, koska hän ei ollut ilmoittautunut oikeusviranomaisille.

Lue lisää:

English:

http://en.rsf.org/chypre-russian-opposition-journalist-30-07-2015,48165.html

Français:

http://fr.rsf.org/chypre-le-journaliste-d-opposition-russe-30-07-2015,48164.html