• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Yhdistyneet Kansakunnat – Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö toivoo YK:n nimittävän Journalistien turvallisuudesta vastaavan erikoisedustajan

Yhdistyneet Kansakunnat – Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö toivoo YK:n nimittävän Journalistien turvallisuudesta vastaavan erikoisedustajan

YK:n päärakennus

YK:n päärakennus

 

 

 

 

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (TIR) -järjestö käynnistää kampanjan, jotta YK ryhtyisi konkreettisiin toimiin ja perustaisi erikoisedustajan toimen Journalistien turvallisuudelle. Marraskuun 2. päivä vietettiin kansainvälistä päivää, jonka teemana oli lopettaa se, että journalisteja vastaan suunnatut rikokset jäävät usein rankaisematta.

Sananvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja toivoo Yhdistyneiden Kansakuntien luovan niin pian kuin mahdollista YK:n pääsihteerin erikoisedustajan toimen Journalistien turvallisuudelle. Vaikka viime vuosikymmenen aikana on hyväksytty useita aiheeseen liittyviä päätöslauselmia, Turvallisuusneuvostossa kuin Yleiskokouksessakin,  silti työssään surmansa saavien journalistien lukumäärä on yhä erittäin huolestuttava.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana yli 700 toimittajaa on saanut surmansa työtään tehdessään. Toukokuun 27. päivä YK:n Turvallisuusneuvostossa hyväksyttiin Päätöslauselma 2222 ja TIR:n pääsihteeri Christophe Deloire puhui Turvallisuusneuvoston edustajille. Hän kiitti historiallista päätöslauselmaa, mutta toivoi myös konkreettisia toimenpiteitä.

”Nämä oikeudelliset kehitysaskeleet eivät ole muuttuneet toiminnaksi, jos tarkastelemme asiaa joka vuosi surmattujen journalistien lukumäärän valossa”, Christophe Deloire sanoi.

”Journalistien turvallisuus ei ole kiinni siitä, etteikö meillä olisi olemassa olevia lakeja, vaan siitä, että meillä ei ole tapoja varmistaa että näitä lakeja noudatetaan. Vain erikoislähettiläs, joka työskentelee läheisesti YK:n pääsihteerin kanssa, omaa tarvittavan poliittisen arvovallan, kykenee toimimaan nopeasti ja omaa oikeutuksen koordinoida toimintaa kaikkien YK:n elinten kanssa, voi saada muutoksen aikaiseksi.”

Journalistien turvallisuudesta vastaavan YK:n pääsihteerin erityislähettilään pääasiallisena tehtävänä olisi monitoroida sitä, että YK:n jäsenmaat pitävät kiinni kansainvälisen lain niille asettamista velvoitteista. Erityislähettilään mandaatti voitaisiin rakentaa Lasten ja aseellisten konfliktien erityislähettilään mallin mukaisesti.

Se, että erityislähettiläälle annettaisiin keskeinen ja pysyvä asema YK:n pääsihteerin suojeluksessa, vaikuttaisi merkittävästi YK:n toimintasuunnitelmaan toimittajien suojelemiseksi, ja se toimisi myös taistelussa toimittajia vastaan tehtyjen rikosten rankaisematta jättämistä vastaan.

”Olen syvästi huolissani siitä, että journalisteja vastaan tehdyn väkivallan määrää ja mittakaavaa ei ole pystytty vähentämään ja että kyseisten rikosten tekijät eivät käytännössä koskaan joudu vastuuseen teoistaan”, sanoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon toimittajien turvallisuutta käsittelevässä raportissaan 6. elokuuta 2015.

Valitettavasti TIR voi ainoastaan olla samaa mieltä Ban Ki-moonin kovan lausunnon kanssa. Vuoden 2015 Lehdistönvapausindeksi osoitti tiedonvälityksen vapauden heikentyneen ympäri maailmaa. Tilanne oli huonontunut peräti kahdessa kolmasosassa 180 tarkastellusta maasta viime vuoteen verrattuna.

Vuosi 2014 oli äärimmäisen väkivaltainen vuosi toimittajia kohtaan ympäri maailmaa. 71 toimittajaa sai surmansa 2014, erityisesti Syyriassa , Palestiinassa, Ukrainassa, Irakissa ja Libyassa. 119 toimittajaa siepattiin vuonna 2014. Sieppausten määrä kasvoi 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vuoden 2015 alusta lähtien 48 toimittajaa on saanut surmansa eri puolilla maailmaa.