Maailman lehdistö vaatii Turkin viranomaisia kunnioittamaan riippumatonta mediaa

Maailman sanomalehtien ja uutisten julkaisijoiden yhdistyksen (WAN-IFRA) johtokunta toivoi Pariisissa 12.12.2015 järjestetyssä tapaamisessa globaalia solidaarisuutta Turkin lehdistölle, joka on joutunut Turkin hallituksen riippumatonta ja vapaata lehdistöä vastaan kohdistettujen kovan linjan hyökkäysten kohteeksi.

WAN-IFRA:n johtokunta tuomitsee Turkin valtion systemaattisen kampanjan hyökätä ja pelotella lehdistöä. Kampanjan tarkoituksena on hiljentää hallintoa vastaan esitetty kritiikki ja opposition ääni. Johtokunnan mukaan lehdistönvapautta vastaan kohdistetut hyökkäykset kiihtyivät ennen marraskuun vaaleja, joissa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin puolue AKP nousi jälleen parlamentin suurimmaksi puolueeksi. Johtokunnan mukaan nämä hyökkäykset lehdistönvapautta kohtaan heikentävät Turkin yhteiskunnan demokraattista perustaa.

WAN-IFRA:n johtokunta on pahoillaan siitä, että sen 31. toukokuuta Turkin hallitukselle antama päätöslauselma riippumatonta mediaa vastaan tehtyjen hyökkäysten lopettamiseksi kaikui kuuroille korville. Kesän aikana journalisteja syytettiin muun muassa terrorismista, kun valtio pyrki hiljentämään oikeusteitse sellaiset median toimijat, joiden kanssa se oli eri mieltä. Jatkuvat oikeusjutut ja poliisien lisääntyneet rynnäköt toimituksiin loivat pelon ja uhkailun ilmapiirin lehdistön keskuudessa.

Johtokunta on tyytyväinen kahden VICE-median reportterin Jake Hanrahanin ja Philip Pendleburyn vapauttamisesta syyskuussa, mutta pyytää viranomaisia huolehtimaan siitä, että heidän turkkilainen kollegansa, Mohammed Ismael Rasool,vapautetaan myös ja syytteistä häntä vastaan luovutaan. Rasool on viettänyt yli 100 päivää vankilassa syytettynä terrorismin tukemisesta.

Johtokunta oli kauhistunut väkivaltaisesta hyökkäyksestä, jonka kohteeksi Ahmet Hakan Coskun joutui lokakuussa, sekä lukuisista hyökkäyksistä Daily Hürriyet -sanomalehteä vastaan. Johtokunta vaatii puolueetonta ja perusteellista tutkintaa näistä tapauksista sekä voimakasta viestiä hallitukselta siitä, että tämän kaltaisia hyökkäyksiä ei suvaita.

WAN-IFRA edustaa yli 18.000 julkaisua, 15.000 nettisivustoa ja 3.000 yhteisöä yli 120 maassa ympäri maailmaa. Sen tehtävänä on muun muassa puolustaa ja edistää lehdistönvapautta ja laatujournalismia.