Journalistien turvallisuusopas on julkaistu

safetyguidejournKansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on julkaissut Journalistien turvallisuusoppaan yhdessä YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n kanssa.

Englanninkielisessä opaskirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten journalistit voivat työskennellä mahdollisimman turvallisesti vaikeissa oloissa ja raportoidessaan erilaisista kriiseistä ja konflikteista.

Opaskirjassa kerrotaan muun muassa, mitä kriisialueelle matkustavan toimittajan kannattaa pakata mukaansa matkalle ja mitä muita ennakkovalmisteluja kannattaa tehdä. Lisäksi oppaassa neuvotaan, kuinka oman kännykän- ja tietokoneenkäyttönsä voi pyrkiä suojaamaan ulkopuoliselta urkinnalta.

Kirjassa opastetaan myös kuinka toimia ennen matkaa vaaralliselle alueelle, matkan aikana ja matkan jälkeen. Lisäksi oppaassa neuvotaan muun muassa kuinka toimia kidnappaustilanteessa, kuinka suojautua tarkka-ampujilta ja miten toimia väkivaltaisen mielenosoituksen keskellä.

Opaskirja on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1992 ja sen jälkeen sitä on päivitetty useasti. Englannin lisäksi kirja on julkaistu ranskan, espanjan ja arabian kielillä.

GUIDE_JOURNALISTE_RSF_2015_EN