Puheenjohtajan kolumni 1/2016: Sananvapaus ansaittava joka päivä

Saharov-palkinto

Ilmaisunvapauspalkinnon jakotilaisuus Strasbourgissa joulukuussa 2015.

Ensi keväänä vietetään Helsingissä maailmanlaajuista Lehdistön Vapauden Päivää. Finlandia-taloon saapuu toukokuun 3. päivänä 500 edustajaa yli 100 maasta. Päävastuun tapahtumasta kantaa UNESCO ja se nivoutuu osaksi Pohjoismaista painovapausasetuksen 250. merkkivuotta.

Kansainvälisessä sanan- ja ilmaisunvapauden vertailussa Suomi sijoittuu erittäin hyvin. Pitkät pohjoismaiset perinteet, ammattitoimittajien järjestäytyminen, moniarvoisen median itsesäätely ja luotettavuus, kirjastolaitos, vahva lukutaito ja kansalaisten osallistuminen tiedon tuottamiseen ovat vahvistaneet suomalaista sananvapautta. Vapaus sanoa oma mielipide on toimivan demokratian kulmakivi ja jakamaton oikeus, joka tuntuu meistä itsestään selvältä. Tokko tulemme ajatelleeksikaan, miten etuoikeutettuja olemme.  Kaikesta huolimatta ajat ja asenteet muuttuvat ja me niiden mukana.

Osallistuin joulukuussa EU:n parlamentissa toimittajille järjestettyyn Saharov-seminaariin ja ilmaisunvapauspalkinnon jakotilaisuuteen Strasbourgissa. Saudiarabialainen bloggari, asianajaja ja aktiivinen kirjoittaja Raif Badawi palkittiin poissaolevana toiminnastaan ”vapaan äänen antajana” maassa, jossa ei ole sananvapautta. Vankilassa viruvan Badawin palkinto luovutettiin tappouhkausten pelossa Kanadaan paenneelle vaimolle Ensaf Haidarille. Tunteikas tilaisuus alkoi minuutin hiljaisuudella, jolla kunnioitettiin terrorismin uhreja. Arabiankielisessä puheessaan hento mustiin pukeutunut nainen ylisti miestään rohkeudesta taistella unelmansa puolesta. Omassa puheessaan parlamentin puhemies Martin Schulz vaati Badawin välitöntä vapauttamista ja lupasi EU:n tuen sananvapaustaistelulle.

Moniarvoista mediaa sanotaan vallan vahtikoiraksi. Sitähän se parhaimmillaan onkin. Samalla kun tiedon määrä, tarve ja kyky tuottaa informaatiota kasvavat, lisääntyy myös tiedon tuottajien vastuu ja oikeus saada luotettavaa tietoa. Sosiaalisesta mediasta on tullut yhä keskeisempi osa modernia tietoyhteiskuntaa.

Meillä sananvapauden mallimaassa on herättänyt kummastusta ammattitoimittajan kielto saapua ministeriön järjestämään tiedotustilaisuuteen ja toisaalla medioiden jakaminen vuohiin ja lampaisiin. Kaikki tiedämme hyvin, että aina kun moniarvoista lehdistöä estetään tekemästä työtään, kapenee sananvapaus ja kansalaisyhteiskunnan pohja ohenee. Tällaiset tapaukset ovat onnettomia, sillä koskaan oikean ja luotettavan tiedon tarve ei ole ollut arvokkaampaa kuin nyt. Toivoa sopii, että mediatutkijat eivät löydä kehityksessä trendin piirteitä, eivätkä Suomi ja Audi-Arabia kulje samaa tietä eri suuntiin.

Ilkka Nousiainen

Toimittajat ilman rajoja
Suomen osaston puheenjohtaja