• Home »
  • Uutiset »
  • Ranska – Vuosi Charlie Hebdon iskun jälkeen TIR varoittaa ”uskonnollisesta korrektiudesta”

Ranska – Vuosi Charlie Hebdon iskun jälkeen TIR varoittaa ”uskonnollisesta korrektiudesta”

Pariisissa satiirisen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdystä terrori-iskusta tuli torstaina 7.1. kuluneeksi tasan vuosi. Lehden uusin kansikuva on myös jälleen herättänyt polemiikkia. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (TIR) varoittaakin salakavalasta ”uskonnollisesta korrektiudesta”, joka muodostaa suuren uhan journalistiselle vapaudelle levittää tietoa (ja saada ihmiset nauramaan).

”Uskonnollisen korrektiuden” tukijat yrittävät käyttää kunnioitusta Jumalaa kohtaan sekä sellaisia käsitteitä kuin ”jumalanpilkka” luodakseen poikkeuksia sananvapauteen ja tiedonvälityksen vapauteen. Kansainväliset lait eivät kuitenkaan tunne mitään tällaisia poikkeuksia.

YK:n Kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen mukaan uskontoja tai uskomusjärjestelmiä kohtaan ilmaistu halveksunta tai kunnioituksen puute on kiellettyä vain jos se pitää sisällään yllyttämistä syrjintään, vihamielisyyteen tai väkivaltaan.

Toisin kuin ”poliittista korrektiutta”, käsitettä jolla yritetään rajoittaa ilmaisunvapautta mutta joka ei ole missään tapauksessa sitova, ”uskonnollista korrektiutta” toteutetaan monissa maissa voimakkaasti ja väkivalloin.

Sillä loukataan vakavasti ihmisten oikeutta saada tietoa ja se johtaa usein verenvuodatukseen. Osa ihmisistä voi tuntea itsensä loukatuksi, jos heidän uskoaan kritisoidaan, erityisesti satiirin muodossa. Mutta ilmaisun ja tiedonvälityksen vapautta – sekä journalistien että yleisön kohdalla – ei saa rajoittaa kenenkään vakaumuksen tai tunteiden perusteella, tai muuten totalitarismi ottaa vallan ennen kuin edes huomaamme sitä.

Vuonna 2013 lähes puolessa maailman maista (94 maata 198:sta maasta) oli voimassa laki, joka säätää rangaistuksen jumalanpilkasta vaihtelevalla rangaistusasteikolla. Kahdeksan näistä maista on Euroopan Unionin jäseniä. Saudiarabialainen bloggaaja Raif Badawi, vangittiin vuonna 2012 ”Islamin loukkaamisesta” ja hänet on tuomittu 10 vuodeksi vankeuteen ja tuhanteen raipaniskuun.

Kahta turkkilaisen Cumhuriyet-lehden journalistia uhkaavat syytteet heidän julkaistuaan hyvin pienessä koossa samoja pilakuvia, joita Charlie Hebdossa julkaistiin joukkomurhan jälkeen viime vuonna.

TIR on pahoillaan itsesensuurista ja ylivarovaisuudesta, joka on vallannut mediaa demokraattisissa maissa. Jopa Yhdysvalloissa, jossa sananvapaus on suojeltu perustuslain ensimmäisessä lisäyksessä, sanomalehdet ja tv-kanavat antavat usein periksi uskonnolliselle korrektiudelle.

Toukokuussa 200 englanninkielistä kirjoittajaa ja kirjailijaa kritisoi Yhdysvaltain PEN-järjestön päätöstä myöntää Charlie Hebdolle palkinto rohkeasta ilmaisunvapaudesta.

“Kaikkia heitä, jotka osoittavat toimituksellista rohkeutta kieltäytymällä luomasta suojapaikkoja minkäänlaisille uskonjärjestelmille, tulee suojella, vaikka heidän näkemyksiään ei jakaisikaan”, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire sanoi.

”Uskonnollisen korrektiuden aseistautunet siivet eivät tyydy estämään ainoastaan uskontojen kritisoimista. Ne estävät myös journalisteja tutkimasta ja kirjoittamasta useista alueista liittyen politiikkaan, talouteen, sekä sosiaaliseen ja kultuurilliseen todellisuuteen.”