• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Internetin sensuuri: Toimittajat ilman rajoja -järjestö onnistui mahdollistamaan pääsyn kuudelle sensuroidulle sivustolle

Internetin sensuuri: Toimittajat ilman rajoja -järjestö onnistui mahdollistamaan pääsyn kuudelle sensuroidulle sivustolle

Maailman internet-sensuurin vastaisen päivän kunniaksi Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (TIR) -järjestö käynnisti torstaina Operaatio Collateral Freedom 2:n, jonka puitteissa se mahdollistaa pääsyn viidessä maassa sensuroiduille sivustoille. Samalla järjestö lanseeraa uuden sensuurin havaitsemiseen pyrkivän applikaation, ”Censorship Detectorin”.

Tämä uusi operaatio on jatkoa Operaatio Collateral Freedom 1:lle, joka käynnistettiin vuosi sitten. Operaation tarkoituksena on saada internetin kautta tietoa ihmisille maissa, joissa tiedonsaantia on rajoitettu, sekä saada ”Internetin viholliset” luopumaan uutissivustojen sensuroimisesta.

Vuonna 2015 TIR mahdollisti pääsyn 11 sensuroidulle nettisivustolle. Nyt järjestö mahdollistaa pääsyn kuudelle uudelle sivustolle, jotka ovat sensuroituja omassa maassaan. Radio Free Asia ja Defend the Defenders (Vietnam), Sarawak Report (Malesia), Boxun (Kiina), sendika.org (Turkki) ja European Saudi Organization for Human Rights (Saudi-Arabia).

Operaatio toteutetaan niin, että TIR luo ”peilikopion” sensuroidusta sivustosta pilvipalvelimelle, jota ylläpitää joku suurista internetyhtiöistä, kuten Fastly, Amazon, Microsoft tai Google. Jos hallitus haluaisi estää pääsyn peilisivustolle, se joutuisi samalla katkaisemaan tuhansilta maansa yrityksiltä tärkeät teknologiset palvelut, joita ne saavat näiltä internetin jättiyhtiöiltä. Tätä taloudellista ja poliittista vahinkoa maiden olisi vaikea perustella mitenkään.

Tänä vuonna TIR aukoo uusia uria antamalla ihmisten käyttöön tätä operaatiota varten kehitellyn applikaation. Google Chrome -nettiselaimen ohessa toimiva applikaatio mahdollistaa sen, että sensuroidulle sivustolle pyrkivä henkilö näkee Censorship Detector -applikaation muuttuvan punaiseksi. Sitä klikkaamalla he pääsevät automaattisesti sensuroimattomalle peilisivustolle.

Viime vuoden aikana operaatiolle omistetut serverit käsittelivät yli 64 miljoonaa pyyntöä ja niiden kautta liikkui yli 587 gigaa dataa. Peilisivujen listaus löytyy osoitteesta github.com.

TIR pitää Operaatio Collateral Freedomin käynnissä niin kauan kuin resurssit sen mahdollistavat.

Voit halutessasi tukea tätä operaatiota jakamalla tätä informaatiota hashtagilla #CollateralFreedom ja levittämällä sanaa näistä sensuroiduista sivustoista tai tekemällä lahjoituksen, jolloin voimme jatkaa operaation rahoittamista.