• Home »
  • Uutiset »
  • Sananvapausjärjestöt: Thaimaalaistoimittajan osallistumisen estäminen UNESCO:n Lehdistönvapauskonferenssiin loukkaa sananvapautta

Sananvapausjärjestöt: Thaimaalaistoimittajan osallistumisen estäminen UNESCO:n Lehdistönvapauskonferenssiin loukkaa sananvapautta

Suomalaiset sananvapausjärjestöt ovat pettyneitä Thaimaan viranomaisten päätökseen estää toimittaja Pravit Rojanaphrukin pääsy Suomeen. Rojanaphrukin oli määrä matkustaa Helsinkiin osallistuakseen UNESCO:n Lehdistönvapauden päivän konferenssiin 2.-4.5., jonne hänet on kutsuttu. Sanan- ja lehdistönvapautta puolustavat järjestöt Suomen PEN, Toimittajat ilman rajoja, Viestintä ja kehityssäätiö Vikes ja Journalistiliitto vaativat toimittaja Rojanaprukin osallistumisen sallimista Unescon Lehdistönvapauden konferenssiin Helsingissä. Myös Suomen Thaimaan suurlähettiläs Kirsti Westpfalen on ilmaissut Twitterissä pettymyksensä Thaimaan viranomaisten ratkaisuun.

”Toimittajan osallistuminen Kansainväliseen lehdistönvapauspäivään ei voi olla minkäänlainen todellinen uhka toimittajan kotimaalle. Kyseessä on rangaistus, joka kohdistuu yksittäiseen ammattilaiseen. Lisäksi päätös on isku sananvapaudelle, joka kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN Internationalin peruskirjan mukaan edellyttää vapaata ajatusten liikkuvuutta sekä vapaata oikeutta kritisoida hallituksia ja instituutioita”, toteaa Suomen PEN:in puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

Khaosod English -verkkojulkaisuun kirjoittava Pravit Rojanaphruk tunnetaan sananvapauden kiivaana puolustajana, joka ei ole arkaillut kritisoida Thaimaassa vallan toukokuussa 2014 kaapannutta sotilasjunttaa, The National Council of Peace and Orderia eli NCPO:ta. Rojanaphruk on pidätetty kahdesti kirjoitustensa vuoksi. Erityiseti hän on kritisoinut maan lèse-majesté eli majesteettirikoslakia, joka takaa hallitsijan koskemattomuuden. Pravit Rojanaphruk työskenteli yli kaksi vuosikymmentä The Nation -lehden toimittajana, mutta menetti työpaikkansa pidätystä seuranneen painostuksen vuoksi. Majesteettirikoslaki on täysin ilmaisunvapauden periaatteiden vastainen ja tehokas keino esimerkiksi median vaientamiseksi.

Taustaa:

Vallan kaapannut sotilasjuntta piti yllä ”rauhaa ja järjestystä” sotalailla, joka oli voimassa maaliskuuhun 2015 saakka. Mediaa kontrolloidaan yhä tarkasti ja tiukka sensuuri ulottuu Internetiin asti. Toimittajia, toisinajattelijoita, tutkijoita, ihmisoikeusaktivisteja ja taiteilijoita painostetaan vaikenemaan. Jollei kirjoittaja alistu itsesensuuriin, pelon ilmapiiriä pidetään yllä sakkorangaistuksien ja mielivaltaisten pidätysten avulla. Kirjoittajia pidätetään, vangitaan ja katoaa pelkän mielipiteen ilmaisemisen vuoksi.

Thaimaa on allekirjoittanut YK:n Kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansain­välisen yleissopimuksen, joka suojelee oikeutta lailliseen mielipiteen ilmaisemiseen. PEN on vaatinut toistuvasti Thaimaata täyttämään sen kansainväliset velvollisuudet sananvapauden suojelemisessa, lopettamaan sanavapauttaan harjoittavien kirjoittajien painostamisen ja vapauttamaan vangitut kirjoittajat.

1.4.2016 Helsingissä

Niklas Kaskeala, Viestintä ja kehitys -säätiö VIKES

Sirpa Kähkönen, Suomen PEN

Ilkka Nousianen, Toimittajat ilman rajoja

Juha Rekola, Suomen Journalistiliitto