Lehdistönvapaus-indeksi 2015

Press-freedom-index-stor

Suomi on nimetty lehdistönvapauden kärkimaaksi jo kuudetta kertaa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa indeksissä. Toisena listalla on Norja ja kolmantena Tanska. Näissä maissa lehdistönvapaus toteutuu siis indeksin mukaan parhaiten maailmassa.

Listan häntäpäässä olivat puolestaan Eritrea (sijalla 180.), Pohjois-Korea (179.) ja Turkmenistan (178.). Ranska paransi sijoitustaan yhden pykälän ja nousi sijalle 38. Yhdysvaltojen sijoitus huonontui kolme pykälää ja nyt se on listalla sijalla 49. Venäjän sijoitus huonontui neljä pykälää ja se on nyt sijalla 152. Brasilia puolestaan paransi sijoitustaan listalla peräti 12 pykälää ja on nyt sijalla 99. Maailman suurista valtioista huonoiten listalla on sijoittunut Kiina, joka on sijalla 176.

Tänä vuonna julkaistu indeksi kartoittaa lehdistönvapauden tilaa maailmalla vuonna 2014. Toimittajien ja median työskentelyolosuhteet ovat huonontuneet järjestön mukaan merkittävästi vuonna 2014. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa sodat, mielenosoitusten aikana koettu väkivalta ja talouskriisit. Peräti kaksi kolmasosaa indeksissä olevasta 180 maasta pärjäsi mittauksessa nyt huonommin kuin edellisenä vuonna. Heikentymistä on tapahtunut kaikilla mantereilla.

Suurimmat putoajat vuoden 2015 listalla olivat sijalla 32 oleva Andorra (pudotus 27 sijaa) sekä sijalla 103 oleva Itä-Timor (pudotus 26 sijaa). Andorran kohdalla pudotus johtui muun muassa toimittajien kokemista ongelmista heidän yrittäessään raportoida Andorran pankkien toiminnasta. Itä-Timorin pudotus listalla johtui muun muassa hallituksen painostuksesta johtuvasta median itsesensuurista.

Suurimmat nousijat vuoden 2015 listalla olivat sijalla 54 oleva Mongolia (nousua 34 sijaa) sekä sijalla 44 oleva Tonga (nousua 19 sijaa). Mongoliassa hyökkäykset toimittajia vastaan ovat vähentyneet ja Tongassa riippumaton lehdistö on vahvistanut asemiaan hallituksen vastapainona.