Reportrar utan gränser med anledning av Panamapappren: Källskyddet måste hålla

Tämä teksti on valitettavasti saatavilla vain kielillä: Ruotsi. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Myndigheterna inser inte att om YLE eller något annat medium går med på att överlämna vilket källskyddat material som helst så kommer ingen längre att vända sig till mediet med kontroversiell information.

Det är tack vare källskyddet och vår pressfrihet att YLE har fått tillgång till Panamapappren och kunnat publicera innehållet.

Om så inte skulle ha skett, vem skulle då ens ha reagerat? Det här borde också våra folkvalda politiker inse. Om inte är det de själva som skjuter ifrån sig ansvaret.

Ifall myndigheterna utför granskningar av mediernas källskyddade material eller ens hotar med det kan Finland inte längre klassas som ett fritt och oberoende land i fråga om pressfriheten. Det medför också att det blir betydligt svårare för våra medier att ens få tillgång till kontroversiell information, eftersom källorna inte längre kan lita på journalisternas orörlighet. Det gäller även sådan information som bildar underlag för våra myndigheters beslutsfattande och våra politikers lagstiftning.

Myndigheternas krav är mycket pinsamt med tanke på att Finland ännu i fjol var etta på den internationella organisationen Reporters Without Borders pressfrihetsindex.

Saken blir inte bättre av att Finland är det enda landet av dem som berörts av Panamapappren, där myndigheterna krävt att få ta del av redaktionellt material.

Det här blir antagligen diskussionsämne också på det evenemang som ordnas på Finlandiahuset på tisdag i UNESCO:s regi med anledning av den internationella pressfrihetsdagen.

Läs mer på finska: yle.fi