• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Toimittajat ilman rajoja kehottaa Irakia avaamaan uudelleen Al-Jazeeran toimiston Bagdadissa

Toimittajat ilman rajoja kehottaa Irakia avaamaan uudelleen Al-Jazeeran toimiston Bagdadissa

Toimittajat ilman rajoja -järjestö kehottaa Irakin viestintä- ja mediakomissioa (CMC) purkamaan välittömästi päätöksensä peruuttaa Al-Jazeera-uutistoimiston toimilupa Irakissa. Komissio lakkautti toimiluvan vuodeksi, jonka vuoksi Bagdadin toimisto suljettiin. Al-Jazeera sai virallisen päätöksen lakkautuksesta 27. huhtikuuta, mutta CMC oli jo kuukautta aiemmin varoittanut uutistoimistoa, että Qatarin lähetyslupa lopetettaisiin, koska sen on jatkuvasti katsottu rikkoneen sääntöjä, joilla Irak on yrittänyt torjua islamistisen valtion toimia vuodesta 2014.

”Tämä mielivaltainen päätös on isku Al-Jazeeran Bagdadin toimistoa vastaan”, sanoo Alexandra El Khazen, Lähi-idän Toimittajat ilman rajoja -järjestön johtaja. ”Kehotamme viranomaisia lopettamaan tämän päätöksen sillä perusteella, että se rikkoo moniarvoisuutta ja tiedotusvälineiden vapautta, jotka taataan perustuslaissa. TV-kanava henkilöstön on saatava jatkaa työskentelyä.”

Al-Jazeeran Bagdadin toimistopäällikkö Waleed Ibrahim Mahmood kertoo, että viranomaiset olivat aiemmin toteuttaneet ”erittäin radikaaleja toimenpiteitä” Qatarin Dohan lähetystoimintaa vastaan, koska eivät pitäneet ohjelmien sisällöistä ja toimituksellisista linjauksista. Hän lisää, että tunnistamattomat aseistautuneet miehet ovat toistuvasti uhkailleet Bagdadin toimistoa.

Irakin viestintä- ja mediakomissioa (CMC) perustettiin vuonna 2013 sääntelemään mediaa ja sen on sanottu olleen jälkiseurausta Yhdysvaltain sotilaallisesta väliintulosta. Komission päätöksiä on usein syytetty riippumattomuuden puutteesta ja tiedotusvälineiden vapauden rikkomisesta.

Irak on sijalla 158 kaikista 180 maasta Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuoden 2016 tekemässä maailman lehdistönvapauslistauksessa.

 

https://rsf.org/en/news/rsf-urges-iraq-reopen-al-jazeeras-baghdad-bureau