• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Turkki ottaa askeleen lähemmäs journalismin kriminalisointia – vankilatuomiot kahdelle toimittajalle

Turkki ottaa askeleen lähemmäs journalismin kriminalisointia – vankilatuomiot kahdelle toimittajalle

Turkkilaiset toimittajat Can Dündar ja Erdem Gül tuomittiin vankeusrangaistuksiin Istanbulin tuomioistuimessa valtionsalaisuuksien paljastamisesta. Toimittajat ilman rajoja -järjestö pitää tuomiota pöyristyttävänä ja vaatii muutoksenhakua, jotta parivaljakko voidaan vapauttaa syytteistä.

Pikaisen oikeudenkäynnin jälkeen Cumhuriyet-sanomalehden uutispäällikkö Dündarille langetettiin viiden vuoden ja kymmenen kuukauden tuomio ja Ankara-lehden Gül puolestaan sai viiden vuoden tuomion. Molemmat tuomitut otettiin säilöön odottamaan Turkin hovioikeuden vahvistusta. Toimittajien syytteet liittyivät paljastuksiin, jotka koskivat Turkin asetoimituksia islamistisille ryhmille Syyriassa.

”Journalismi katsotaan rikokseksi Turkissa. Eivät ainoastaan Can Dündar ja Erdem Gül tulleet tuomituiksi, vaan journalismi itsessään on tuomittu”, julistaa Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.

”Tämä on häpeällinen tuomio, jolla selkeästi pyritään vahingoittamaan koko ammattikuntaa, joka taistelee selviytymisestä. Kehotamme hovioikeutta osoittamaan enemmän itsenäisyyttä ja tunnustamaan, että Can Dündar ja Erdem Gülin vain tekivät työtään”, Deloire jatkaa. 

Ammuskelua tuomioistuimen ulkopuolella

Dündarin kuulemisen aikana aseistautunut mies avasi tulen tuomioistuimen ulkopuolella.

Mies ampui muutamia laukauksia Dündaria kohti Çağlayan oikeustalolla ja huusi ”petturi”. Uutistoimisto NTV:n reportteri, Yağız Şenkal, loukkaantui lievästi saadessaan osuman luodista.

”Valitettavasti tämä hyökkäys oli ennustettavissa”, sanoi Erol Önderoğlu, Toimittajat ilman rajoja -järjestön Turkin osaston edustaja.

”Kun toimittajia jatkuvasti kutsutaan virallisesti ja julkisesti mediassa terroristeiksi ja pettureiksi, seuraukset ovat odotettavia. Nyt on korkea aika lopettaa tämä hävytön kampanja ja kieltää vihanlietsonta lopullisesti.”

Linkki alkuperäiseen uutiseen:

Dündar and Gül receive jail terms as Turkey moves closer to criminalizing journalism