Suomen tarinassa tuntuu sananvapaus

Puheenjohtaja Ilkka Nousiainen ja etiopialainen valokuvaaja Meheder Haileselassie Tadese keskustelivat sananvapaudesta ja median asemasta Suomessa ja Afrikassa.

Puheenjohtaja Ilkka Nousiainen ja etiopialainen valokuvaaja Meheder Haileselassie Tadese
keskustelivat sananvapaudesta ja median asemasta Suomessa ja Afrikassa.

 

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Svinhufvudin senaatin antamasta Suomen itsenäisyysjulistuksesta. Riippumaton ja vapaa lehdistö kulkee punaisena lankana läpi koko itsenäisen Suomen historian. Vapaa pääsy tiedon lähteille ja tiedonvälitys lukutaidon läpäisemälle kansalle on Suomen menetystarinan syvintä olemusta. Jo seitsemännen kerran Toimittajat ilman rajoja -järjestön mittauksessa Suomi oli sananvapausindeksin paras maa.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) on maailman laajin sananvapautta punnitseva ja puolustava järjestö. RSF on vuodesta 2002 lähtien listannut 180 maata paremmuusjärjestykseen sananvapauden kannalta tieteelliset metodit täyttävässä mittauksessa. Kaikkialla sanan- ja ilmaisunvapaus heikkeni edellisvuodesta useilla prosenteilla, Suomessa vähemmän kuin muualla.

Älä ammu sanansaattajaa on ikivanha kehotus. Valitettavasti toimittajan, oman aikamme sanansaattajan, työstä on tullut riskibisnestä. Vihapuheet, solvaukset ja uhkailut yleistyvät huolestuttavasti. Vuonna 2015 tapettiin työssään 110 toimittajaa, vangittiin 153 ja siepattiin 54. Pelko ja lehtitaloihin kohdistunut kontrolli leimaavat nykyistä mediailmastoa, jonka yleissävyä järjestömme pääsihteeri Christophe Deloire luonnehtii vainoharhaiseksi. Vapaa ja moniarvoinen lehdistö on jäämässä yhä harvempien ylellisyydeksi Euroopassakin lisääntyvän nationalismin ja ilmaisunvapauden rajoitusten takia.

Meidän suomalaisten jälkeen parhaimmasta sanan- ja ilmaisunvapaudesta nauttivat hollantilaiset ja norjalaiset.

Suurimman harppauksen 30 sijaa ylöspäin sijalle 96 teki Tunisia, josta arabikevät alkoi runsaat viisi vuotta sitten. Siellä toimittajiin kohdistuneet väkivaltaisuudet ja oikeudenkäynnit vähenivät. Puola putosi 29 sijaa alaspäin sijalle 47. Syynä on ultranationalistinen hallitus, joka käynnisti brutaalin ajojahdin julkista mediaa vastaan. Monta astetta huonompi esimerkki on Turkki, jossa valtiovalta on käynyt vapaan lehdistön kimppuun tuomitsemalla maan johtaviin sanomalehtiin kuuluvan Cumhuriyetin päätoimittaja Can Dündarin ja lehden Ankaran toimituksen päällikkö Erdem Gülin pitkiin vankeustuomioihin lehtikirjoitusten takia. Näistä esimerkeistä ei ole pulaa.

Suomi säilytti asemansa, vaikka syytä henkseleiden paukutteluun ei ole täälläkään. Kanadan ja Viron esimerkeissä on paljon tuttua. Kanadan sijoitus heikkeni kymmenellä pisteellä sijalle 18, koska nyt jo entinen pääministeri Stephen Harper rajoitti lehtimiesten tapaamisia. Ulkoministerimme oli mennä samaan ansaan jakaessaan julkisuudessa olleiden tietoje

n mukaan toimittajia vuohiin ja lampaisiin. Viro putosi sijalle 14 (-4) säädettyään lain, jonka nojalla toimittaja voidaan vangita ja lähdesuoja murtaa oikeuden päätöksellä. Meillä verottajan ja YLEn kiista Panama –papereista voi myös käynnistää oikeusprosessin.

Meidän on hyvä muistaa, että ilman sananvapautta ei ole demokratiaa eikä kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia. Ilmaisunvapaudella on laillinen, eettinen ja moraalinen ulottuvuus.

UNESCO veti väkeä Finlandia-taloon

Vuodesta 1993 maailmanlaajuista sananvapauspäivää on vietetty 3.-4. toukokuuta. Tänä vuonna UNESCOn ja Suomen hallituksen isännöimä sananvapaustapahtuma järjestettiin Helsingissä. Finlandia-taloon kokoontui 1 200 edustajaa 105 maasta, mikä oli kaikkien aikojen ennätys.

Kymmenet seminaarit, juhlaistunnot, näyttelyt, tapaamiset ja keskustelut sekä oheistapahtumat kuuluivat päivien ohjelmaan. Käsiteltävistä aiheista keskeisempiä oli turvallisuus toimittajan työssä.

Tapahtumaan osallistuivat UNESCOn pääjohtaja Irina Bukova, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, presidentti Martti Ahtisaari, pääministeri Juha Sipilä ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

 

Ilkka Nousiainen

puheenjohtaja

Toimittajat ilman rajoja

Suomen osasto