Ukraina: Toimittajat ilman rajoja tuomitsee journalistien henkilötietoja koskevat vuodot

Toimittajat ilman rajoja tuomitsee jyrkästi tuhansien Itä-Ukrainan seperatistien viranomaisille omaehtoisesti akkreditoituneiden toimittajien henkilötietojen julkaisemisen ukrainalaisilla verkkosivuillaan.

”Terroristien avustajina” liikanimellä tunnettu Myrotvorets-sivusto julkaisi tuhansien separaristialueilla Donetskinissa ja Luhanskissa työskennelleiden  toimittajien puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita. Tiedot olivat saatavilla vielä pari päivää julkaisun jälkeen.

”Tällaisessa jännittyneessä ilmapiirissä massiiviset journalisteja koskevat paljastukset altistavat toimittajat todelliseen vaaraan ja monet heistä alkoivat saada uhkauksia samantien”, sanoo Johann Bihr, kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan  ja Keski-Aasian osaston johtaja.

”Vuoto asettaa myös kyseenalaiseksi heidän mahdollisuutensa suojautua konfliktilta ja elämään kapinallisten alueiden sisällä. Tämä on sietämätön hyökkäys tiedonvälityksen vapautta vastaan ja siihen täytyy suhtautua erittäin vakavasti.”

Toimittajien henkilötietojen paljastaminen loukkaa Ukrainan perustuslakia ja lakeja, jotka takaavat henkilötietojen suojan, kuten myös Euroopan ihmisoikeussopimusta. Se tekee toimittajien työstä konfliktialueella entistä vaarallisempaa varsinkin, kun heille annetaan sivuston mukainen ideologinen leima.

Kansainvälinen toimittajat ilman rajoja -järjestö muistuttaa, ettei työskentelyä sisäosien kapinallisilla alueilla voida tulkita merkkinä seperatistien näkemysten tukemiselle. Konfliktin hahmottaminen vaatii osallistumista sodan molemmille puolille, jotta tilanteesta ja tapahtumista voidaan välittää mahdollisimman tarkka kuva.

 

Alkuperäinen uutinen: Ukraine: RSF condemns leak of journalists’ personal details