TIR tuomitsee poliisiväkivallan toimittajia kohtaan mielenosoituksissa Ranskassa

RANSKA

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on erittäin huolestunut kasvaneesta lainvastaisesta poliisiväkivallasta, joka kohdistuu toimittajiin hallituksen työlakiuudistuksen vastaisissa mielenosoituksissa. Järjestö kehottaa Ranskan korkeinta viranomaistahoa puuttumaan poliisien hyökkäyksiin.

Toimittajat kertovat, että lehdistön käsivarsinauhojen pitäminen on tehnyt heistä poliisiväkivallan kohteita. Väitteitä tukevien kuva- ja videomateriaalin määrä on kasvanut räjähdysmäisesti sosiaalisessa mediassa.

Videokuvaaja Joël Labat on julkaissut videomateriaalia Reporterre-verkkosivuille, jossa näkyy kuinka poliisi esti kyynelkaasuakranaatilla häntä kuvaamasta mielenosoitusta Place Denfert-Rochereaulla Pariisissa 17. toukokuuta.

Kyynelkaasukranaatti ammuttiin suoraan häntä kohti, vaikka tämä on ehdottomasti kiellettyä. Labat sai valtavan mustelman reiteensä ja on valittanut poliisin toiminnasta.

Politis-lehden päätoimittaja Michel Soudais kertoo, että olisi voinut loukkaantua vakavasti mellakkapoliisin hyökkäyksessä mielenosoituksessa Pariisissa toukokuun 26.päivä mikäli hänellä ei olisi ollut teleobjektiivia reportteriliiviensä alla.

”Olin raportoimassa protestista Place de La Nationilla, ja minulla on lehdistön käsivarsinauha hyvin näkyvillä, kun näin mellakkapoliisin tähtäävän minua ja sen jälkeen hän löi minua pampulla suoraan vatsaan”, kertoo Soudais.

”Isku tiputti kamerani ja liivissäni ollut teleobjektiivi suojasi minua. Mitä kokemuksiini tulee, toimittajat ovat poliisin kohteina.”

Vielä huolestuttavampi tapaus on nuoren freelance-valokuvaajan vakava loukkaantuminen 26. toukokuuta Pariisissa järjestetyssä mielenosoituksessa. Kuvaaja joutui sairaalan saadessaan osuman poliisin heittämästä muovikuulakranaatista. Tapauksen tutkinta on meneillään ja tapaus on viety oikeusasiamiehen tietoon.

Kuvaaja oli yhä neljä päivää myöhemmin tarkkailun alaisena pariisilaisessa sairaalassa. Sisäministeri Bernard Cazeneuve on sanonut kuvaajan perheelle, että kaikki mahdollinen tapaukseen liittyvä tutkitaan.

Ranska on listattu sijalle 45 kaikista 180 maasta TIR:n lehdistönvapauslistauksessa vuonna 2016.