TIR raportti: Media – oligarkien ostoskeskus

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö käynnistää ”Pelasta journalistinen riippumattomuus” -kampanjan ja on tehnyt kampanjaa tukevan raportin harvainvallasta eli oligarkiasta. Raportin tiedot auttavat arvioimaan sananvapauden ja lehdistönvapauden riippumattomuutta ja nykytilannetta. 

 

 1. Oligarkien piilotettu puoli

  Tämä on maailmanlaajuinen trendi: Turkista Venäjän kautta Kiinaan ja Intiaan. Kaikkialla, missä uuden median trendit kehittyvät, ne kehittyvät usein valtioiden siunauksella. Niiden omistajat noudattavat kuitenkin kapitalismin kysynnän ja tarjonnan lakeja ja heillä on jatkuvaa tarvetta teknologian kehitykseen. Samaan aikaan omistajat ottavat kuitenkin tiukan valvonnan uutisointiin ja korvaavat journalistisen sisällön viihteellä.

  Lue raportin osa 1 kokonaisuudessaan täältä.

 2. Oligarkit, jotka ilmaantuivat tyhjästä

  Puhe ”oligarkeista” herättää väistämättä muistoja Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisiin ”kapitalismin ensimmäisiin hulluihin vuosiin”, jolloin harvat ja valitut ottivat itselleen hyödyn yksityistämisestä Venäjällä. Tähän palettiin kuului myös median ja tiedotusvälineiden yksityistäminen. Se oli häikäilemättömän valtataistelun aikaa, jolloin kadotettu vapaus löydettiin uudelleen. Aika jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Vladimir Putin otti vallan ja aloitti tiukan, oligarkialle uskollisen aikakauden Kremlinissä.  

  Lue raportin osa 2 kokonaisuudessaan täältä.

 3. Voiko poliitikko olla tavallinen median omistaja?

  Raha, politiikka ja media. Eturistiriitojen politiikan ja media omistussuhteiden välillä pitäisi olla ilmeisiä.  Kuinka kukaan voi olla samaan aikaan sekä poliittinen toimija että havainnoida objektiivisesti politiikan kentällä tapahtuvia muutoksia? Kuitenkin poliitikkoja, jotka omistavat tiedotusvälineitä, löytyy kaikkialta maailmasta. Heidän erikoisuutensa on kyky hyväksyä oma eturistiriitansa ja ottaa siitä kaikki hyöty irti.

  Lue raportin osa 3 kokonaisuudessaan täältä.

 4. Kuninkaallinen päähänpisto

  Mitä Haririn perhe tekee Libanonissa? Mitä yhteistä on Saudi-prinssi al-Waleedilla ja kahdella marokkolaisella ministerillä ja kuinka he ovat kytköksissä Marokon kuninkaalliseen perheeseen ja Qatarin emiiriin? 

  He kaikki omistavat uutisjulkaisuja tai mediaimperiumeja, jotka kaikki on omistettu heidän omalla gloorialleen ja arvovallalleen. Kun uutiset ja tiedonvälitys ovat riippuvaisia kuninkaallisten päähänpistoista, selvää on, että kyseessä on sekoitus, jonka ensimmäisenä uhrina on journalistinen riippumattomuus.

  Lue raportin osa 4 kokonaisuudessaan täältä.

 5. Uudet mediakeisarit

  Rahoittajat, televiestintäyritysten pohatat, johtavat teollisuusjätit ja Web-ajan lapset – he kaikki ovat tehneet omaisuuden uusilla teknologioilla. Mitä yhteistä näillä niin kutsutuilla uusilla oligarkeilla on ja ovatko he tarpeeksi rikkaita ostamaan osansa kansainvälisistä huippuluokan mediaorganisaatioista? 

  Jotkut sanovat heidän tekevän niin ja tienaavan sillä entistä enemmän omaisuutta, kun toiset taas uskovat heidän pelastavan mediaorganisaatioita konkursseilta. Voidaanko heihin luottaa?

  Lue raportin osa 5 kokonaisuudessaan täältä.

 6. Muotokuva: Euronews ja pelastaja Kairosta

  Lue raportin osa 6 kokonaisuudessaan täältä.

 7.  Mediaa kontrolloivat monikansallliset yritykset

  Vuonna 1983 arviolta 50 yritystä kontrolloin 90 prosenttia Yhdysvaltain medioista. Vuonna 2011 kontrollia piti enää vain kuusi yritystä.  Maailmanlaajuinen keskitetyn omistajuuden trendi pyyhkäisee nyt yli Euroopan  ja on kääntänyt mediakentän myyjäisiksi, joissa omistajuus vaihtuu tiheään tahtiin – median lippulaivoja ostetaan jatkuvasti pilkkahintaan ja mediakonsernit fuusioituvat. Mitä se kaikki tarkoittaa? Käynnissä on raivoisa kilpailu siitä, kuka hallitsee tulevaisuuden joukkoviestinnän tuottamisen ja levityksen.

  Lue raportin osa 7 kokonaisuudessaan täältä.

 8. Kuinka voittaa ”diploki” (kreikkalainen termi ristikkäisistä intresseistä)

  He ovat teollisuuden ja laivayhtiöiden omistajia tai maanomistajia ja pankkiireja. Kreikassa kourallinen johtavia perheitä on hallinnut Kreikan taloutta ja politiikka jo vuosikymmeniä. Heidän jälkeläisensä ovat hyvin usein johtavien mediatalojen suurimpia osakkeenomistajia. Kreikkalaiset ovat jopa löytäneet oman sanansa tälle hyvin sisäsiittoiselle järjestelmälle: he kutsuvat sitä diplokiksi (yhdistelmäksi/kudokseksi). Uusi pääministeri, Alexis Tsipras, julisti sodan diplokia vastaan.

  Lue raportin osa 8 kokonaisuudessaan täältä.

 9. Median pesäpallomailat

  Äitinsä avustuksella nuori bulgarialainen oligarkki Delyan Peevski on luonut hämärän mediaimperiumin, jonka avulla hän on mustamaalannut ja pelotellut vastustajiaan. Strategia on onnistunut. Peevskit ovat kuningasluokan päättäjiä useista korruptio- ja eturistiriitasyytöksistä huolimatta.

  Lue raportin osa 9 kokonaisuudessaan täältä.

 10.  Johtopäätökset

  Lue raportin johtopäätökset kokonaisuudessaan täältä.