TIR julkaisi raportin Syyrian toimittajien tilanteesta maailman pakolaispäivän kunniaksi

Näyttökuva 2016-06-21 kello 15.09.55

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisi 20.kesäkuuta maailman pakolaispäivänä raportin syyrialaisista toimittajista, jotka ovat joutuneet pakenemaan maasta sen jälkeen, kun Syyrian kansannousu alkoi maaliskuussa 2011.

Kaikki Syyriassa toimineet journalistit työskentelevät jatkuvan väkivallan ja kostotoimien uhan alla. Väkivalta, joka alkoi hallituksen tekemästä iskusta, voi tällä hetkellä tulla mistä suunnasta tahansa: hallituksen joukoista, aseellisilta ”oppositioryhmittymiltä” tai radikaaleilta islamistisilta joukoilta kuten Al-Nusra tai ISIS.

Ainakin 51 ammattijournalistia ja 144  ei-ammattilaista on tapettu konfliktin alettua vuodesta 2011, ja samaan aikaan arviolta 50 journalistia on kadoksissa tai pidätettynä hallituksen mielivaltaisten toimien vuoksi. Osa saattaa myös olla aseellisten ryhmien, kuten ISIS:n, panttivankeina.

Lisäksi sadat toimittajat ovat paenneet maasta, koska ovat joutuneet heihin kohdistettujen vainojen ja äärimmäisen väkivallan kohteeksi.

Raportti käsittelee myös Syyriasta paenneiden toimittajien vaikeuksia, joita he ovat kohdanneet maissa, kuten Turkki, Libanon tai Jordania, joihin suurin osa heistä pakenee. Raportti analysoi heidän kohtaamiaan vaikeuksia, kun he yrittävät päästä maahan, oikeuksien rajoittumista koskien liikkumista ja vapauksia sekä byrokraattisia toimia, jotka estävät heitä työskentelemästä toimittajina. Raportissa kuvataan,  millaista on elää journalistina maanpaossa ja kohdata yhä omaan turvallisuuteen liittyviä uhkia. 

Lopuksi raportti ehdottaa, kuinka toimittajien asemaa voitaisiin parantaa ja auttaa heitä jatkamaan taisteluaan kertomalla heidän tarinansa kansainvälisille yhteisöille ja kollegoille. 

Lue alkuperäinen uutinen ja TIR:n raportti kokonaisuudessaan täältä.