Turkin luovuttava syytteistä viittä journalistia vastaan

14667887054ffbb9.jpg

Kuva: P24

Syytettyinä ovat turkkilaisen Taraf -lehden entinen päätoimittaja Ahmet Altan, varapäätoimittaja Yasemin Çongar, Tarafin journalistit Mehmet Baransu ja Yıldıray Oğur sekä journalisti Tuncay Opçin. Kaikkia viittä syytetään valtion turvallisuutta ja poliittisia intressejä koskevien dokumenttien hankkimisesta ja luovuttamisesta, josta voi seurata 50 vuoden vankeusrangaistus. Lisäksi Mehmet Baransu sekä Tuncay Opçin ovat saaneet syytteet terroristiorganisaation jäsenyydestä ja sen johtoryhmään kuulumisesta, josta voi seurata jopa 75 vuoden vankeusrangaistus.

Kaikki syytteet on eritelty 276 -sivuisessa syytekirjelmässä, jonka Istanbulin korkein oikeus hyväksyi 20. heinäkuuta 2016. Mehmet Baransu on ollut vangittuna 2. maaliskuuta 2015 lähtien ja häntä kuullaan seuraavan kerran oikeudessa 2. syyskuuta 2016.

Syytäjän laatima syytekirjelmä ja sen materiaalit ovat vahvasti epäilyttäviä, sillä syytteiden uskotaan olevan poliittisesti motivoituneita. 

Syytteistä luopumista ja Baransun välitöntä vapauttamista vaativat yhteisessä lausunnossaan Toimittajat ilman rajoja, Kansainvälinen PEN, Iso-Britannian PEN, Saksan PEN, Ruotsin PEN, Amerikan PEN, ARTICLE 19, Journalisteja suojeleva komitea, Euroopan Journalistiliitto, the Ethical Journalism Network (EJN), IFEX, Index on Censorship, Kansainvälinen Journalistiliitto, sekä Global Editors Network.

Lue koko tiedote (englanniksi)