Euroopan sairas mies

Turkkia sanottiin Euroopan sairaaksi mieheksi 1800- luvun lopulla Ottomaanivallan natistessa liitoksissaan ennen lopullista hajoamistaan. Turkista kuuluu taas huonoja uutisia. Heinäkuun 15. päivän vallankumousyritys pani alulle ennennäkemättömän ihmisjahdin jolle ei näy loppua. Toimittajia, tutkijoita, lakimiehiä ja keitä tahansa kriittisesti ajattelevia kansalaisia on passitettu vankilaan ilman oikeudenkäyntiä. Heikosti lepattanut sananvapauden ja moniarvoisen median liekki on tukahdutettu.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) on mukana hankkeessa, jonka tarkoituksena on saada EU:n parlamentin jäsenistä koostuva delegaatio vierailemaan Turkissa vangittujen toimittajien luona. Vierailulla halutaan kiinnittää huomiota maan surkeaan ilmaisun- ja kansalaisvapauksien tilaan ja kuunnella vangittujen journalistien näkemyksiä nykymenosta. Parlamentaarikkojen vierailulla halutaan myös antaa vahva signaali Turkin nykyjohdolle siitä, että EU on arvoyhteisö, jossa sananvapaus on kaikkien kansalaisten perusoikeus. Turkin ihmisjahti on jyrkässä ristiriidassa näiden eurooppalaisten arvojen kanssa.

Turkissa on heinäkuun 15. päivän vallankaappausyrityksen jälkeen vangittuna ainakin 200 lehtimiestä. Tarkkaa määrää on vaikea sanoa, koska osa vapautetaan, mutta vangitaan taas pian uudestaan täysin mielivaltaisesti. Kymmenet mediat on pakotettu lopettamaan toimintansa.  Osassa vangitsemisia on syynä läheinen suhde tai sympatia veriviholliseksi ja terroristiseksi luokitellun Gülenin liikkeeseen.

Lokakuun alussa poliisi ryntäsi Kurdish daily Özgür Gündem -lehtitaloon Istanbulissa ja pidätti yli 20 toimittajaa. Poliittisena pidetyn ratsian seurauksena lehti määrättiin lopettamaan toimintansa. Viranomaiset jakavat toimittajat vallankaappauksen kannattajiin ja ”oikeaa lehtityötä tekeviin”. Jako perustuu oletukseen ja mielivaltaan.

Turkki ottaa itsevaltaisen presidenttinsä johdolla yhä enemmän etäisyyttä Euroopan yhteisön oikeus- ja yhteiskuntajärjestelmään. Poikkeustilan turvin sadoilta toimittajilta riistetyt lehtimieskortit ja matkustusasiakirjat ovat loukkaus sanan- ja ilmaisunvapautta vastaan. Menettely murentaa eurooppalaista arvopohjaa ja tekee tyhjäksi Turkin pyrkimykset liittyä joskus tulevaisuudessa Euroopan Unionin täysivaltaiseksi jäseneksi.

Toimittajat ilman rajoja (RSF) on pitkään seurannut Turkin pahenevaa sananvapaustilannetta ja pidätettyjen lehtimiesten asemaa. Toistaiseksi eri maissa järjestetyt mielenosoitukset ja vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Turkista on tullut jälleen Euroopan sairas mies.

Turkki on RSF:n sananvapausindeksissä sijalla 151 / 180.

 

Ilkka Nousiainen

Toimittajat ilman rajoja

Suomen osaston puheenjohtaja