Keski-Afrikkalainen toimittaja Jean de Dieu Ininahazwe tekee työtään maanpaossa

Jean de Dieu Ininahazwe

Toimittaja Jean de Dieu Ininahazwe

Burundilainen toimittaja Jean de Dieu Ininahazwe teki kotimaassaan lehti- ja radiojuttuja, kunnes hänet kesken radiohaastattelun äkkiä pidätettiin. Häntä pahoinpideltiin, minkä jälkeen hän sai kuulla, että hänet lähetetään maan keskusvankilaan. Syytä tai syytettä ei kerrottu. Hän pelastui yksittäisen poliisin ansiosta, joka kuljetti hänet metsään ja käski juosta. Ennen kuin viikko oli kulunut, hän ja hänen vaimonsa anoivat turvapaikkaa Ugandasta. Sieltä käsin hän nykyisin työskentelee.

Jean de Dieu Ininahazwella on paljon yhteyksiä kaikkialle Burundiin ja Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan. Sekä englanniksi että ranskaksi työskentelevä Jean on pätevä toimittaja, joka voi raportoida muun muassa maataloudesta Keski-Afrikassa, maatalouden harjoittamisesta sotavyöhykkeellä, kehityshankkeista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, yms. Turvallisuussyistä hän saattaa toisinaan tarvita nimimerkkiä.

-Välillä byrokratia on hankalaa, kun rahaa pitää siirtää Afrikkaan, mutta mahdotonta se ei ole, kertoo Jeanin palveluksia käyttänyt Micke Godtfredsen, joka on suomenruotsalaisen Landsbygdens Folk -lehden päätoimittaja ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön hallituksen jäsen.

­­- Jeanilla on paljon paikallistuntemusta ja henkilökohtainen näkemys Keski-Afrikan nykytilanteesta sekä haasteista, jotka koskevat pärjäämistä maailmassa pakolaisena, Micke Godtfredsen lisää, ja toivoo, että muutkin suomalaismediat haluaisivat hyödyntää Jeanin osaamista ja paikallistuntemusta.

Sekä englantia että ranskaa sujuvasti puhuvaan Jean de Dieu Ininahazween saa parhaiten yhteyden sähköpostilla mutama.john85 (at) gmail.com