Kiinalainen media kohdannut uusia iskuja hallitukselta

caixinmedia

Toimittajat ilman rajoja -järjestö pitää väliaikaista uutisten jakamiskieltoa Caixin Online -nettisivuilta mielivaltaisena ja ilmiselvästi Kiinan perustuslain vastaisena.

Kiinan viranomaiset kielsivät lokakuussa muita kiinalaisia verkkosivuja uudelleenjulkaisemasta sisältöä Pekingissä ilmestyvältä Caixin Online -sivustolta. Kielto on voimassa kaksi kuukautta. Yhdysvalloissa toimivan China Digital Timesin mukaan kieltomääräyksessä kirjoitettiin seuraavaa: ”Kuluneen vuoden aikana Caixin Online on jatkuvasti rikkonut uutis- ja propagandakäytäntöjä ja julkaissut näkökulmaltaan ongelmallisia reportaaseja, joiden uudelleenjulkaisulla muualla on ollut negatiivinen vaikutus.”

Caixin Media -yhtymään kuuluu mm. viikoittainen talous- ja finanssilehti ja muita julkaisuja kuten Caixin Online -verkkosivu, joka erikoistuu talousuutisiin mutta on myös tunnettu liberaaleista näkemyksistään ja kommunistihallinnon kritisoinnista. Caixin Median perusti vuonna 2010 Hu Shuli, joka on tutkivan journalismin edelläkävijä Kiinassa ja jolla on vuosien kokemus sensuurista.

Kiinan presidentti Xi Jiping on Toimittajat ilman rajoja -järjestön sananvapautta rajoittavien vallankäyttäjien listalla, ja Kiina on TIR:n sananvapausindeksissä sijalla 176 /180.

Lue koko tiedote täältä (englanniksi)