Sarjakuvapiirtäjien ahdistelu jatkuu

Tasan kaksi vuotta sitten asemiehet hyökkäsivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen surmaten 12 ihmistä. Toimittajat ilman rajoja, samoin kuin Cartooning for Peace ja muut sarjakuvajärjestöt haluavat kunnioittaa sarjakuvapiirtäjiä, jotka työllään puolustavat median vapautta.

Toimittajat ilman rajoja on yhdesssä sarjakuvajärjestöjen kanssa koonnut profiilit piirtäjistä, jotka on töidensä vuoksi erotettu, pidätetty tai vangittu. Profiileihin valitut piirtäjät ovat malesialainen Zunar, venezualalainen Rayma, turkkilainen Musa Kart, algerialainen Tahar Djehiche ja tunisialainen Jabeur Mejri.

”Charlie Hebdon tragedian jälkeen monet sarjakuvapiirtäjät ovat eläneet jatkuvan poliittisen, uskonnollisen ja taloudellisen paineen alla. Painetta tulee myös ei-valtiollisilta ryhmiltä”, sanoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.

”Syytöksiä uskonnon loukkaamisesta on liian usein käytetty poliittisen vallankäytön välineenä. On tärkeä muistaa, että kansainvälinen laki suojaa sarjakuvapiirtäjiä, sillä se turvaa oikeuden ilmaista ja levittää mielipiteitä, jotka voivat loukata, shokeerata tai häiritä.”

Cartooning for Peace -järjestön puheenjohtaja Jean Plantureux puolestaan painottaa, että Charlie Hebdon tragedian ja muiden terroritekojen jälkeen työ ilmaisunvapauden puolesta on tärkeämpää kuin koskaan.

 

Zunar

Zunar, oikealta nimeltään Zulkifli Anwar Ulhaque tunnetaan Malesiassa ilmaisunvapauden symbolina. Viranomaiset ovat vainonneet Zunaria vuosien ajan hänen korruptiota arvostelevien sarjakuviensa vuoksi. He ovat esimerkiksi sulkeneet pilapiirtäjän nettisivun ja takavarikoineet hänen töitään.

Joulukuussa Zunar pidätettiin, ja häntä uhkaa nyt enemmillään 43 vuoden vankeustuomio malesialaisen kapinalainsäädännön rikkomisesta. Perusteluina syytteille on käytetty Zunarin julkaisemia, hallitusta arvostelemia tviittejä.

© Zunar (Malaysia) - Cartooning for Peace

© Zunar (Malaysia) – Cartooning for Peace

 

Rayma

Venezualalainen Rayma Suprani työskenteli lähes 20 vuotta El Universal -lehdessä kritisoiden köyhyyttä, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puutetta ja presidentti Hugo Chavezin valtaa. Rayma irtisanottiin El Universalista Venezuelan terveydenhoitoa kuvanneen pilapiirroksen jälkeen vuonna 2014.

© Rayma (Venezuela) - Cartooning for Peace

© Rayma (Venezuela) – Cartooning for Peace

 

Musa Kart

Musa Kart on yksi viime heinäkuussa Turkissa tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen pidätetyistä Cumhuriyet-lehden työntekijöistä. ”Mitä selityksiä he antavat muulle maailmalle? Minut on otettu poliisin huostaan, koska piirrän sarjakuvia!” Kart kommentoi pidätystään kesällä.

© Musa Kart (Turkey) - Cartooning for Peace

© Musa Kart (Turkey) – Cartooning for Peace

 

Tahar Djehiche

Vuonna 2015 piirtäjä Tahar Djehiche julkaisi sosiaalisessa mediassa piirroksen, jossa Algerian presidentti Abdelaziz Bouteflika esiintyi. Tarkoituksena oli kiinnittää huomiota ilmasto-ongelmiin, mutta Djehichen teos tulkittiin presidenttiä loukkaavaksi. Djehiche tuomittiin kuudeksi kuukaudeksi vankilaan ja maksamaan sakkoa yhteensä 500 000 dinaaria.

© Tahar Djehiche (Algeria) - Cartooning for Peace

© Tahar Djehiche (Algeria) – Cartooning for Peace

 

Jabeur Mejri

Tunisialainen bloggaaja Jabeur Mejri sai syytteet hänen julkaistuaan sarjakuvia ja satiiritekstejä sosiaalisessa mediassa vuonna 2012. Tapaus sattui noin vuosi sen jälkeen, kun presidentti Ben Ali oli eronnut tehtävästään, jolloin kaikki uskontoon liittyvä oli Tunisiassa erittäin arkaluonteista.

Mejri tuomittiin seitsemän ja puolen vuoden vankeuteen ja 1 200 dinaarin sakkoihin yleisen järjestyksen ja moraalin rikkomisesta. Kahden vuoden jälkeen Mejri armahdettiin, mutta vangittiin uudelleen kuukauden kuluttua. Vielä myöhemmin samana vuonna Mejri sai toisen armahduksen, jonka jälkeen hän muutti pois Tunisiasta.

© Willis from Tunis (Tunisia) - Cartooning for Peace

© Willis from Tunis (Tunisia) – Cartooning for Peace

 

Lue piirtäjien esittelyt kokonaisuudessaan täältä (englanniksi)