Puheenjohtajan kolumni: Sanoilla on merkitystä

Sanotaan, että olemme siirtyneet totuuden jälkeiseen aikaan, (post-truth era). Mitä siitä pitäisi ajatella ja miten siihen pitäisi suhtautua? Sitä kyselen itsekin. Olenhan uskonut koko ikäni siihen, että on puhuttava totta, totuuteen on pyrittävä, eikä valehdella saa. Aina on opetettu, että totuus ei pala tulessakaan. Olenko siis ollut väärässä ja väärien profeettojen opissa?

Sanoilla on aina ollut merkitystä. Tuntuu, että nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Sanoilla on valtava voima ja vaikutus, vaikka ne eivät totta aina olisikaan. Kautta aikojen sotia on käyty valheellisin verukkein ja propagandistisin perustein. Sanotaan, että sodan ensimmäinen uhri on totuus.

Sadut menevät lapsiin niin täydestä, että satuolennoista tulee todellisia kavereita ja uskollisia ystäviä. Me tiedämme myös, että sanat myrkyttävät, mutta voivat nostaa myös pilviin.

Toimittajina, sanankäyttäjinä ja sananvapauden puolustajina olemme temppelin harjalla. Miten meidän pitäisi sanamme asettaa paperille tai näyttöpäätteen ruudulle? Sanat muokkaavat yleistä mielipidettä, sillä ne ovat demokratian ja toimivan yhteiskunnan polttoainetta, jota ilman moottori pysähtyy.

Puolitotuudet, disinformaatio ja vihapuhe syntyvät myös sanoista. Kyse ei enää olekaan vain siitä mitä sanotaan, vaan myös siitä miten sanotaan ja mitä halutaan sanoilla saavuttaa. Mikä vetoaa kuulijaan ja mikä kenetkin sytyttää. Sosiaalista mediaa ei valvo kukaan.

Brexit, Englannin ero EU:sta ja Yhdysvaltain presidentin vaalit ratkaistiin tunteella. Kaikki tiesivät, että sanomisen vapaus ja tosiasiat olivat kummassakin tapauksessa kaksi eri asiaa. Äänestäjät uhrasivat ilmaisunvapauden hengessä tosiasiat tunnepitoiselle kampanjalle. Kun tunne vie, on suunta sivuseikka. Onko siis todella siirrytty totuuden jälkeiseen aikaan, moni voi perustellusti kysyä.

Nyt kun tiedonvälitys on ulkoistettu, voi kuka tahansa toimia tiedottajana, toimittajana tai asiantuntijana. Omaan agendaan on helppo sitoa sopivasti faktoja fiktiivisten mielikuvien tueksi. Perinteisessä maailmassa tietoa välittivät tehtävään koulutetut toimittajat, joiden ohjenuorana olivat eettiset toimintaperiaatteet ja hyvä lehtimiestapa. Nyt tuntuu, että kaikki olemme epäluotettavuuden armoilla. Valeuutiset eivät ainoastaan murenna uskon mediaan, ne repivät kuvan ympäröivästä todellisuudesta hajalle. Ilman vastuullista sananvapautta olemme epätietoisuuden sumuverhon takana.

Me tarvitsemme ajan tasalla olevaa medialukutaitoa, kykyä erottaa faktat fiktioista ja tunteet tosiasioista. Meidän on myös tiedettävä mitä haluamme ja mihin suuntaan haluamme ympäröivää yhteiskuntaa viedä. Ilman vastuullista mediaa olemme kuin suunnistajia vailla karttaa ja kompassia.

Ilkka Nousiainen

Puheenjohtaja

Ilkka Nousiainen RSF Finland