TIR:n hallitus tapasi Ylen johtoa

Ylen ja TIR:n johto tapaavat

Ylen ja TIR:n johto kohtasivat keskustelun merkeissä perjantaina 24. helmikuuta.

Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen vaikutti helpottuneelta puhuessaan Toimittajat ilman rajoja (TIR) Suomen osaston hallituksen jäsenille Yle-kohun uusista käänteistä perjantaina 24. helmikuuta 2017. Ulkopuolinen selvitys Yleä viime kuukaudet ravisuttaneesta kohusta on hyvä asia, jolle Jääskeläinen lupasi täyden tukensa.

”Selvityksen tekevä professori Olli Mäenpää saa kaiken haluamansa aineiston käyttöönsä”, Jääskeläinen lupasi. Selvitys julkistetaan toukokuun puolivälissä.

Jääskeläinen sanoutui irti pääministeri Juha Sipilän ”töppäilystä”.

”Vastuu siitä on yksin pääministerin.”

Sensuuri ei kuulu Jääskeläisen mukaan Ylen toimintaan missään muodossa, mutta erilaiset näkemykset uutisoinnista ja journalistisesta linjastakin ovat arkipäivää. On kuitenkin muistettava, että Suomen lain mukaan päätoimittaja vastaa viime kädessä uutisvalinnoista ja niiden toteutuksesta. Tätä ei aina tulla ajatelleeksi. Senkin Jääskeläinen myönsi, että kiireisessä uutistyössä monen asian olisi voinut tehdä toisin.

A-studion toimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki korosti keskustelun tärkeyttä Ylen sisällä muun muassa journalismin eettisten pohdintojen kannalta. ”On parempi muodostaa asiasta vahva ja perusteltu kanta toimituksen sisällä ennen kuin sen kanssa mennään julkisuuteen”, Pihlajamäki sanoi.

Avoimessa hengessä käydyn keskustelun päätteeksi molemmat osapuolet pitivät yhteistyön tiivistämistä hyvänä ja tarpeellisena. Ovathan sananvapaus, laatujournalismi ja toimittajien hyvät työskentelyolosuhteet niin Ylen kuin Toimittajat ilman rajoja –järjestönkin yhteisiä tavoitteita.

jääskeläinen, Nousiainen, Pihlajamäki

Kuvassa TIR:n Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen, Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen ja A-studion toimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki.

TIR:n Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen ja Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen odottavat mielenkiinnolla Suomen sijoitusta seuraavassa sananvapausindeksin listauksessa. Huhtikuun 26. päivä kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja julkaisee vuosittaiset sananvapausindeksit, ja sitten tiedämme, vieläkö Suomi on sananvapauden mallimaa.