YK:n pääsihteeri lupaa ryhtyä toimiin journalistien turvallisuuden puolesta

yk_protector

Kuvassa: World Editor’s Forumin edustaja David Callaway, kansainvälisen TIR:n pääsihteeri Christophe Deloire, YK:n pääsihteeri António Guterres ja CPJ:n toiminnanjohtaja Joel Simon.

Toimittajat ilman rajoja ja Committee to Protect Journalists (CPJ) -järjestö vaativat YK:n pääsihteeri António Guterresia tunnistamaan ongelmat, joita journalistit työssään kohtaavat ja ryhtymään toimiin niiden estämiseksi. Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire ja CPJ:n toiminnanjohtaja Joel Simon puhuivat 24. helmikuuta YK:n pääsihteeri António Guterresin kanssa #ProtectJournalists -kampanjasta.

#ProtectJournalists -kampanjan tavoitteena on saada nimitetyksi YK:n erityisavustaja, jonka työ keskittyisi journalistien turvallisuuteen. Samalla tavoitteena on luoda konkreettinen mekanismi, joka valvoisi kansainvälistä lainsäädäntöä ja sen myötä vähentäisi työssään kuolleiden journalistien määrää.

Tilastot osoittavat, että YK:n useista toimittajien turvallisuuteen liittyvistä päätöksistä huolimatta niiden vaikutukset kentällä ovat jääneet olemattomiksi. Itse asiassa, viimeiset viisi vuotta ovat olleet historiallisen synkkiä; satoja journalisteja on surmattu heidän ammattinsa vuoksi. Pelkästään vuonna 2016 Toimittajat ilman rajoja raportoi 78 surmatusta journalistista.

Murha on äärimmäinen sensuurin muoto. Kun journalisti tapetaan, vaarantuu suuren yleisön oikeus saada tietoa. Maailman suuret ongelmat ympäristöasioista väkivaltaisiin konflikteihin eivät ratkea ilman journalistien työtä.

Kansalaisjärjestöt, mediatalot, journalistit ja merkittävät julkisuuden henkilöt ympäri maailmaa ovat yhdistäneet voimansa tukeakseen kansainvälisen YK:n erityisavustajan, eli ”Journalist Protector” -viran luomista. Liittoumassa on tällä hetkellä yli 120 järjestöä, mm. Amnesty International, Human Rights Watch ja Brazilian Center for Investigative Journalism (Abraji).

Liittoumassa mukana olevat James W. Foyle -säätiö, Syrian Center for Media and Freedom of Expression ja Pakistan Press Foundation ovat lähestyneet YK:n pääsihteeriä kirjeitse kampanjan edistämiseksi.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire kommentoi tapaamistaan YK:n pääsihteeri Guterresin kanssa:

”Järjestön puolesta toivotan tervetulleeksi pääsihteeri Guterressin vahvan henkilökohtaisen sitoutumisen journalistien turvallisuuden ja itsenäisen lehdistön puolesta. Pääsihteerin mukaan nämä ongelmat ovat uhka demokratialle ja ihmisoikeuksille, ja hän on sitoutunut ryhtymään heti toimiin. Odotamme, että hän tekee YK:sta tehokkaamman journalistien turvaamisessa.”