Lähes 50 journalistia pidätetty Valko-Venäjällä kahden päivän aikana

Kuva: Sergei Capon / AFP

Kuva: Sergei Capon / AFP

Ainakin 49 journalistia ja bloggaajaa on pidätetty viikonlopun aikana poliisin tekemässä tehoiskussa Valko-Venäjällä. Viisi pidätetyistä on saanut vankeustuomion, ja poliisit myös pahoinpitelivät toimittajia mielenosoitusten aikana.

Journalistit olivat iskun aikana raportoimassa viikonlopun mielenosoituksista. Toimittajat ilman rajoja (TIR) tuomitsee tämän iskun ja vetoaa kansainväliseen yhteisöön, jotta maan hallitus saataisiin vastuuseen.

Maaliskuun 25. ja 26. päivän pidätykset mukaan lukien Valko-Venäjällä on pidätetty jo lähes sata journalistia maaliskuun 10. päivän jälkeen. Pidätysten nopea kasvu kertoo viranomaisten kovenevista otteista, joilla he yrittävät hillitä hallituksen vastaisia mielenosoituksia. Tällaista tehoiskua, kuten ei protestejakaan, ole nähty sitten vuoden 2011, jolloin Valko-Venäjällä vaadittiin mielenosoituksissa presidentti Lukashenkon eroa.

Viisi journalistia on saanut maanantaina vankeustuomion huliganismista ja osallistumisesta laittomiin mielenosoituksiin.

”Tämä poliisien harjoittama brutaali ja systemaattinen ahdistelu rikkoo räikeästi lehdistönvapautta ja valkovenäläisten oikeutta saada tietoa”, sanoo Johann Bihr, Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja.

”Kehotamme kansainvälistä yhteisöä vaatimaan Valko-Venäjän hallitukselta kaikkien työssään pidätettyjen journalistien vapauttamista ja syytteistä luopumista.”

Joukkopidätysten päivä

Viime lauantai tullaan muistamaan murheellisena päivänä Valko-Venäjän sananvapaudelle. Maan oppositio on perinteisesti järjestänyt mielenosoituksen maaliskuun 25. päivänä, jolloin juhlitaan maan itsenäistymistä vuonna 1918. Lähes koko kevään jatkuneiden mielenosoitusten vuoksi tämä perinteinen mielenosoitus sai tällä kertaa erityisen merkityksen.

Poliisi käytti voimakeinoja hajaannuttaakseen ympäri maata järjestetyt mielenosoitukset, ja pidätti satoja protestoijia. The Belarus Association of Journalists (BAJ), TIR:n yhteistyökumppani, kertoi 26 pidätyksestä Minskissä, neljästä pidätyksestä Homelissa, sekä kolmesta pidätyksestä Vitsebskissa.

Valkovenäläiset Volha Davydava, Ihar Ilyashyn, Katsiaryna Bakhvalava, Volha Morva ja brittiläinen Filip Warwick joutuivat poliisien pahoinpitelemiksi raportoidessaan Minskin mielenosoituksista.

Lisää pidätyksiä tehtiin seuraavana päivänä pienempien mielenosoitusten aikana. Ainakin 16 journalistia pidätettiin Minskissä, Vitsebskissä, Babruiskissa, Brestissä, Homelissa ja Oršassa.

Työnsä vuoksi vangitut

Minskin oikeuslaitos tuomitsi maanantaina Alyaksandr Barazenkan 15 päiväksi vankilaan huliganismin vuoksi. Barazenka on toimittaja Belsat TV:ssä, joka on maanpaossa oleva, tällä hetkellä Puolassa toimiva valkovenäläinen tv-kanava.

Oikeus hyväksyi poliisin todistajanlausunnon, vaikka Barazenkan pidätyshetkellä kuvaama video mielenosoituksista selkeästi osoittaa, että hän oli tekemässä työtään ja oli identifioitunut toimittajana.

Myös InformNapalm -verkkosivuston toimittaja Dzianis Ivashyn, sekä BAJ:n jäsenet Kanstantsin Mardvintsau, Leanid Svetsik ja Artsyom Sizintsau tuomittiin 5-15 päivän vankeustuomioihin osallistumisesta laittomaan mielenosoitukseen.

Valko-Venäjällä on järjestetty harvinaisen laajoja mielenosoituksia vastustukseksi hallituksen uudelle ”parasiittilaille”, jonka nojalla kerätään ylimääräisiä veroja yli kuusi kuukautta vuodesta työttöminä olleilta henkilöiltä.

Presidentti Lukashenko keskeytti veron 9. maaliskuuta, mutta käski sisäministeriötä ryhtymään ankariin toimenpiteisiin mielenosoitusten ”yllyttäjiä” vastaan ja palauttamaan ”täydellisen järjestyksen”. Poliisi ryhtyi heti kovempiin toimiin mielenosoittajien hajaannuttamiseksi ja viranomaiset syyttävät nyt ”ulkomaisia tiedustelupalveluita” hallituksen horjuttamisesta.

Valko-Venäjä on TIR:n kansainvälisessä sananvapausindeksissä sijalla 157. Yhteensä listalla on 180 maata.

Voit katsoa listaa kaikista Valko-Venäjällä pidätetyistä toimittajista BAJ:n verkkosivuilta.