UNESCO:n lehdistönvapauspalkinto Eritreassa vangitulle journalistille Dawit Isaakille

Kuvassa: Dawit Isaak

Kuvassa Dawit Isaak


Toimittajat ilman rajoja -järjestö (TIR) iloitsee UNESCO:n päätöksestä antaa Guillermo Canon maailman lehdistönvapauspalkinto Dawit Isaakille, joka on viettänyt yli 15 vuotta vangittuna Eritreassa ilman oikeutta puhua asianajajalle tai tuomarille. Isaakilla on Eritrean ja Ruotsin kaksoiskansalaisuus.

Virallinen palkintoseremonia pidetään 3. toukokuuta Maailman lehdistönvapauden päivänä.

Isaak muutti Ruotsiin vuonna 1987, ja palasi Eritreaan vuonna 1993, kaksi vuotta sen jälkeen, kun Eritrea itsenäistyi Etiopiasta. Isaak palasi synnyinmaahansa perustamaan sen ensimmäistä itsenäistä sanomalehteä Setitiä.

Vuonna 2001 hänen sanomalehtensä julkaisi avoimen kirjeen parlamenttivaalien ja luvatun perustuslain puolesta. Seuraukset olivat järkyttävät; Isaak ja kymmenen muuta journalistia pidätettiin saman vuoden syyskuussa, ja he ovat olleet vangittuina siitä lähtien.

Toimittajat ilman rajoja on saanut tiedon, että yhdestätoista vangitusta journalistista seitsemän on kuollut vankeudessa. Isaakin ja kolmen muun – Emanuel AsratinTemesgen Gebreyesusin ja Seyoum Tsehayen – tila on epäselvä.

Tsehayen kaksi Ranskassa asuvaa tytärtä eivät ole kuulleet uutisia isästään pidätyksen jälkeen. Ollessaan 12- ja 14-vuotiaita he yrittivät päästä tapamaan Eritrean suurlähettilästä Pariisissa, mutta tämä soitti poliisin poistamaan heidät suurlähetystöstä. Kesäkuussa 2015 kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö teki heidän puolestaan valituksen Ranskan oikeuslaitokselle, mutta sitä ei hyväksytty jatkokäsittelyyn.

Kansainvälistä puolustusta Isaakille

Isaakin nuorempi veli Essayas Isaak on yhdessä kolmen TIR:n tukeman asianajajan kanssa ottanut yhteyttä kirjeitse Eritrean korkeimpaan oikeuteen pääkaupunki Asmarassa. He tavoittelivat Dawit Isaakille habeas corbus -menettelyä, jossa tuomioistuin tutkii, onko henkilön pidätys ollut laillinen. He myös pyysivät tietoja Isaakin olinpaikasta sekä vankeuden olosuhteista.

Eritrean korkein oikeus ei koskaan vastannut ja väitti, ettei koskaan vastaanottanut tällaista kirjettä.

Kun oikeuden vastausta ei kuulunut, asianajajat kääntyivät Afrikan ihmisoikeuksien ja kansojen oikeuksien toimikunnan (ACHPR) puoleen vuonna 2013, jolloin Isaak oli viettänyt vankeudessa 12 vuotta. Helmikuussa 2016 ACHPR antoi tiedoksiannon, jossa se vaati Eritreaa järjestämään toimivan mekanismin kadonneiden ihmisten löytämiseksi ja heidän perheidensä informoimiseksi.

ACHPR painotti itsenäisen median sallimista, lakien saattamista kansainvälisten standardien tasolle ja journalistien suojelemisen tärkeyttä. Eritrea ei ole vastannut vaatimuksiin.

Toimittajat ilman rajoja on lisäksi kirjoittanut vuonna 2015 YK:n ihmisoikeusneuvostolle lausunnon Isaakin kohtalosta.

TIR:n tilastojen mukaan ainakin 15 journalistia on tällä hetkellä pidätettynä Eritreassa. Tämä tarkoittaa, että Isaias Afewerkin johtama diktatuurissa on vangittuja toimittajia eniten koko Afrikassa.

Tuhansilla eritrealaisilla, mukaan lukien useilla journalisteilla, ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin poistua maasta paetakseen silmitöntä sortoa. Toimittajat ilman rajoja yrittää parhaansa mukaan seurata maanpaossa olevien journalistien tilannetta. TIR myös tukee Radio Erenaa, itsenäistä eritrealaista radioasemaa, joka toimii Pariisissa. Radio Erena tuottaa ohjelmaa sekä Eritreaan että ympäri maailmaa oleville eritrealaisille.

Eritrea on TIR:n sananvapausindeksissä viimeisenä, eli sijalla 180/180.