Jo kuudes murhattu toimittaja tänä vuonna – miksei Meksiko suojele mediaansa?

000_of8wk
Javier Valdez Cárdenas, 50, ammuttiin maanantaina 15. toukokuuta 2017 keskellä päivää Culiacanissa, Sinaloan osavaltion pääkaupungissa. Valdez oli tunnettu, pitkän uran tehnyt toimittaja, joka oli erikoistunut tutkimaan huumekauppaa.

Maanantaista murhaa edeltävällä viikolla tapahtui aseellinen hyökkäys seitsemän toimittajan ryhmää kohtaan Guererron osavaltiossa. Toimittajat ilman rajoja -järjestö on erittäin huolissaan Meksikon tilanteesta ja vetoaa jälleen Meksikon viranomaisiin, jotta toimittajia suojeltaisiin ja mediaa vastaan hyökänneet asetettaisiin vastuuseen teoistaan.

Valdez oli jo kuudes murhattu toimittaja Meksikossa tänä vuonna. Tämä tekee Meksikosta medialle hengenvaarallisimman valtion tällä hetkellä.

Valdez raportoi valtakunnalliselle La Jornada -päivälehdelle, paikalliselle Rio Doce -viikkolehdelle sekä työskenteli yli kymmenen vuoden ajan kansainväliselle AFP -uutistoimistolle. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, viimeisimpänä viime vuonna julkaistu Narco-Journalism.

”Olemme kauhistuneita tästä murhasta ja vaadimme paikallisia ja valtakunnallisia viranomaisia tunnistamaan ja pidättämään rikoksesta vastuussa olevat henkilöt pikimmiten”, sanoi Emmanuel Colombié, Toimittajat ilman rajoja -järjestön Latinalaisen Amerikan osaston johtaja.

”Nämä väkivaltaiset hyökkäykset jälleen korostavat Meksikossa toimivien journalistien ahdinkoa, varsinkin niiden joiden työ liittyy huumekauppaan ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen, ja joutuvat sen takia systemaattisten hyökkäysten kohteeksi. Meksikon hallituksen on ymmärrettävä tilanteen vakavuus ja reagoitava asiaankuuluvalla tavalla.”

Guererron osavaltiossa 13. toukokuuta seitsemän journalistia olivat raportoimassa San Miguel Totolapanissa tapahtuneesta poliisioperaatiosta, joka kohdistui paikalliseen rikollisjengiin.
Toimittajat matkustivat yhdessä kahdella autolla pois alueelta, kun noin sata aseistautunutta ja naamioitunutta henkilöä hyökkäsivät heidän kimppuunsa lähellä pientä Acapetlahuayan kylää.

Pakotettuaan autot pysähtymään asemiehet uhkasivat toimittajien tappamisella ja takavarikoivat kaikki heidän työskentelyvälineensä ennen kuin antoivat heidän jatkaa matkaansa.

Meksikolainen toimittaja yhä pidätettynä Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla

Toimittajat ilman rajoja vaatii Yhdysvaltojen tulli- ja maahanmuuttovirastoa (ICE) vapauttamaan välittömästi meksikolaisen toimittajan Martin Mendez Pinedan, joka on ollut pidätettynä Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalla jo yli 90 päivää ilman virallisia syytteitä.

Mendez pakeni Guererron osavaltiosta ja anoi turvapaikkaa Yhdysvalloista saatuaan tappouhkauksia artikkelistaan, jossa hän paljasti Meksikon poliisin tekemiä virkarikeittä.

9. toukokuuta Mendezin asianajaja kertoi TIR:lle, että Yhdysvaltojen tulli- ja maahanmuuttovirasto on toiseen kertaan hylännyt hakemuksen päästä ehdonalaiseen vapauteen Yhdysvaltoihin. Mendez on kuvannut olosuhteitaan pidätysvankilassa ”helvetillisiksi”.

Meksiko on TIR:n sananvapausindeksissä sijalla 147/180. Toimittajat ilman rajoja julkaisi helmikuussa raporttinsa Veracruz: journalists and the state of fear, jossa järjestö kertoi lukuisia uudistusehdotuksia Meksikon viranomaisille tilanteen parantamiseksi ja väkivallan kierteen pysäyttämiseksi.