YK:n pääsihteeri avaa viestintäkanavan journalistien turvaksi

000_oh6z5_2_1

Kuva: PATRICK HERTZOG / AFP

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) pääsihteeri Antonio Guterres on ottanut konkreettisen askeleen eteenpäin journalistien turvallisuuteen liittyvissä ongelmissa. Hän on perustanut viestintäkanavan, jonka avulla tieto kulkee nopeammin hätätapauksissa sekä YK:n eri yksikköjen välillä.

YK:n pääsihteerin kanslia päätti avata suoran viestintäkanavan yhdessä lehdistönvapausjärjestöjen kanssa. Guterres päätti asiasta tavattuaan helmikuussa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (TIR/RSF), Journalisteja suojeleva komitean (Committee to Protect Journalists, CPJ) ja Sanomalehtien maailmanjärjestön (WAN-IFRA) edustajia, jotka edustivat #ProtectJournalists -koalitiota.

TIR, CPJ ja WAN-IFRA ovat olleet aktiivisia #ProtectJournalists -kampanjassa, jonka tavoitteena on saada nimitetyksi uusi YK erityisavustajan virka, joka keskittyisi valvomaan kansainvälisen lainsäädännön noudattamista journalistien turvallisuutta koskevissa asioissa.

#ProtectJournalists -koalitio on käynyt keskustelua pääsihteerin kanslian kanssa varmistaakseen, että viestintäkanava parantaa YK:n valmiutta reagoida hätätapauksiin ja sujuvoittaa koordinaatiota eri yksikköjen, rahoitusten ja ohjelmien välillä.  

“Pääsihteeri Guterres kertoi haluavansa ryhtyä välittömästi toimeen journalistien turvallisuuden parantamiseksi”, sanoo kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire.

“Arvostamme hänen sitoutumistaan tähän aiheeseen. Maailmanlaajuisia suuria ongelmia, ilmastonmuutoksesta ääriryhmien väkivaltaan, ei voida ratkaista ilman journalistien työtä.”

TIR ja muut #ProtectJournalists -koalition jäsenet aikovat luoda järjestelmän, jolla kerätään tietoa hätätapauksista ja ne tiedotetaan suoraan YK:n sihteerille. Tulevina viikkoina TIR aikoo järjestää kansainvälisten ja paikallisten lehdistönvapausjärjestöjen kanssa keskustelutilaisuuden, jossa mietitään miten järjestelmästä saadaan mahdollisimman tehokas.

YK on vuonna 2012 laatinut toimintasuunnitelman journalistien turvaamiseksi, mutta sen jälkeen TIR:n tutkimuksen mukaan 580 journalistia on tapettu maailmanlaajuisesti. Rikoksista rankaisemattomuus on laaja ongelma, CPJ:n analyysin mukaan vain 3 prosenttia journalistien murhista on johtanut tuomioihin.