Kansalaisyhteiskuntaan kuuluu riippumaton media

IMG_20170608_150409

TIR:n Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen.

Turun yliopiston päärakennuksen seinässä on teksti, joka on puhutellut itseni lisäksi kaikkia, joille olen siitä kertonut; Vapaan kansan lahja vapaalla tieteelle. Turkkilais-suomalaisen kauppakamarin puheenjohtaja pyysi minua toistamaan lauseen niin monta kertaa, että hän ehti kirjoittaa englanninkielisen version sanatarkasti muistikirjaansa. Lause teki häneenkin vaikutuksen.

Vapaus ja riippumattomuus kuuluvat kansalaisyhteiskuntaan kuin ilma, jota hengitämme. Media on ilman laatua mittaava puntari.

Ns. ”Ylegate” käynnisti poikkeuksellisen pitkän ja vilkkaan mediakeskustelun, joka osaltaan kertoo kansalaisyhteiskunnan vahvuudesta. Aika näyttää, miten hyvin Toimittajat ilman rajoja- järjestön (TIR/RSF) laskeneesta indeksisijoituksesta otetaan opiksi. Lehtitietojen mukaan ainakin pääministeri Juha Sipilä on jo luvannut korjata mediakäyttäytymistään.

Riippumattoman lehdistön merkitys vallan vahtikoirana ei ole koskaan ollut niin tärkeä kuin nyt. Ei ainoastaan faktojen ja fiktioiden erottamisen kannalta, vaan myös sen julkiseen keskusteluun nostamien asioiden ja teemojen kannalta. Yhä monimutkaisemmaksi ja kiireisemmäksi käyvässä maailmassa asioiden taustoilla on suuri merkitys. Kun monimutkaisiin asioihin ei ole yksinkertaisia vastauksia, on perspektiiviä haettava historiasta. Päättäjät tarvitsevat valppaan, valistuneen ja rohkean median myös opaskoirakseen.

Kansalaisten huoli tällä hetkellä ei kohdistu niinkään kaupalliseen mediaan kuin kaikkien yhteisesti rahoittamaan Yleen. Ylen rooli, linja ja strategia, ehkä tulevaisuuskin ovat olleet viime kuukausina vilkkaan keskustelun kohteena. Yle on remontissa ja remontin tarpeessa.

Kansalaisina ja kansalaisyhteiskunnan jäseninä meillä on oikeus odottaa selkeyttä Yle-instituution toimintaan ja ennen kaikkea sen ajankohtais- ja uutistoimituksen toimintaan. Rahat ja henki eivät mahdu samaan taskuun. Toisin sanoen ne, jotka päättävät taloudesta, eivät voi päättää journalismista. Se olisi riski riippumattomuudelle.

Koska poliitikot päättävät Yle-verosta, olisi kansanedustajien pysyttävä visusti erossa Ylen journalistisista linjauksista. Ulottaisin tämän myös eduskunnan käsittelyssä olevaan lakiuudistukseen, jonka mukaan kansanedustajista koostuva hallintoneuvosto voisi päättää Ylen strategiasta. Jos strategiaan kuuluu Ylen harjoittama journalismi, menettäisi vallan vahtikoira kulmahampaansa ja muuttuisi vähitellen sylikoiraksi. Kukaan ei sitä halua, eikä niin saa käydä. Kaikki me tiedämme, että demokratian ytimeen kuuluvat ilmaisun vapaus ja ihmisoikeudet.

Kansalaisyhteiskunnassa vallanpitäjien ei tarvitse pitää mediasta, eikä median ole viisasta räksyttää räksyttämisen ilosta vallanpitäjien suuntaan.

Ilkka Nousiainen
puheenjohtaja
Toimittajat ilman rajoja, Suomen osasto