• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Vapaan lehdistön oikeudenkänti alkoi Turkissa – 17 Cumhuriyet-lehden työntekijää vastaa terrorismisyytteisiin

Vapaan lehdistön oikeudenkänti alkoi Turkissa – 17 Cumhuriyet-lehden työntekijää vastaa terrorismisyytteisiin

Yasin Akgül /AFP

Yasin Akgül /AFP

Toimittajat ilman rajoja (RSF) vaatii syytteiden hylkäämistä ja vangittujen toimittajien vapauttamista.

Turkin Istanbulissa alkoi tänään oikeudenkäynti hallinnolle kriittisen Cumhuriyetlehden toimittajia ja muita työntekijöitä vastaan. Toimittajat ilman rajoja –järjestö vaatii kaikkien syytettyjen syytteiden hylkäämistä ja vangittuna pidettyjen toimittajien vapauttamista.

Vetoomuksen journalistien vapauttamiseksi voi allekirjoittaa RSF:n sivuilla.

Yhteensä 17 Cumhuriyetin työntekijää on syytettynä joko terrorismista tai avunannosta terroristeille, ja pahimmassa tapauksessa toimittajille annettavat tuomiot voivat olla jopa 43 vuotta vankeutta. 11 toimittajaa on tällä hetkellä vangittuina, osa heistä jo viime vuoden lokakuusta alkaen.  Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan vangittujen toimittajien yhteyksiä ulkomaailmaan sekä mahdollisuuksia valmistella puolustusta on tarpeettomasti rajoitettu.

Cumhuriyet on Turkin viimeisä vapaita medioita, ja se on kritisoinut avoimesti presidentti Recep Tayyip Erdoğanin autoritääristä hallintoa.

Toimittajille tänään luetuissa syytteissä mainittiin todistusaineistona muun muassa lehtiartikkeleita, kolumneja, sosiaalisen median päivityksiä sekä yhteydenpitoa journalistisiin lähteisiin.

”Turkissa käräjillä ei ole ainoastaan Cumhuriyet, vaan journalismi,” sanoo Toimittajat ilman rajoja –järjestön pääsihteeri Christophe Deloire lausunnossaan.

”Toimittajia kohdellaan jälleen kuin terroristeja siksi, että he tekevät työtään. Meillä on ollut jo tarpeeksi massaoikeudenkäyntejä, hulluja syytteitä ja mielivaltaisia pidätyksiä, jotka ovat tragedioita uhreille. Toivomme suurinta mahdollista kampanjaa kertoaksemme Turkin viranomaisille, etteivät he voi jatkaa lehdistönvapauden ja laillisuusperiaatteen murskaamista, ” Deloire sanoi.

Oikeudenkäynnin on arvioitu kestävän tämän viikon ajan. Paikalla oikeudenkäyntiä seuraamassa on useita kansainvälisiä tarkkailijoita, kuten useiden lehdistönvapausjärjestöjen edustajia, mukaan lukien Toimittajat ilman rajoja -järjestön Turkin edustaja Erol Önderoğlu.

Turkin vankiloissa viruu tällä hetkellä reilusti yli 100 toimittajaa, enemmän kuin missään muussa maassa. Vuoden 2016 heinäkuun vallankaappausyrityksen ja sitä seuranneen poikkeustilan seurauksena noin 150 mediaa on suljettu ympäri maata.

Toimittajat ilman rajoja- järjestön lehdistönvapausindeksissä Turkki on sijalla 155, kun listattuja maita on yhteensä 180.