Riippumattomien medioiden toimintaa rajoitettu urheilutapahtumassa Turkmenistanissa

Asian Indoor and Martial Arts Games -urheilutapahtuma käynnistyi Turkmenistanin pääkaupungissa Ašgabatissa viikko sitten sunnuntaina. Toimittajat ilman rajoja -järjestö on huolissaan tapahtuman uutisointiin liittyvistä sananvapausrikkomuksista.

Turkmenistanin viranomaiset ovat estäneet ainakin kolmen kansainvälisen tiedotusvälineen pääsyn maahan urheilutapahtuman uutisoimiseksi. Kieltolistalla on esimerkiksi brittiläinen The Guardian.

Turkmenistanin hallinnon on nähty kiillottavan julkisuuskuvaansa kisatapahtuman järjestämisen avulla. RSF:n mukaan maan hallitus vainoaa niitä riippumattomia toimittajia, jotka vielä yrittävät toimia alueella. Kontrollin myötä itsenäisillä tiedotusvälineillä on maassa enää niukasti tilaa toimia.

Turkmenistanin lait kieltävät sensuurin ja kannattavat sananvapautta virallisella tasolla. Käytännössä maan sananvapaustilanne on kuitenkin hyvin heikko. Valtio kontrolloi kaikkia maan tiedotusväleineitä, ja kontrolli ulottuu jopa ulkomailla toimiviin kirjeenvaihtajiin asti.

Esimerkiksi kaksi Radio Azatlyki -kanavalle työskentelevää toimittajaa on vangittu tekaistujen syytteiden avulla. Toinen heistä, Saparmamed Nepeskulyev, on ollut vangittuna vuodesta 2015. Hänet tuomittiin salassa ilman asianajajan tukea kolmen vuoden vankeuteen huumesyytteiden nojalla.

YK:n erityistyöryhmä on kuvannut Nepeskulyevin tapausta mielivaltaiseksi.

Vuoden 2017 lehdistönvapausindeksillä Turkmenistan on sijalla 178/180.

Lue lisää Turkmenistanin sananvapaustilanteesta ja vainoa kokeneiden toimittajien kokemuksista täältä (englanniksi).