Forbidden Stories -projekti suojaa vaarassa olevien toimittajien töitä

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) ja Freedom Voices Network aloittavat yhteisen Forbidden Stories -projektin, jonka tarkoituksena on suojata työnsä takia vaarassa olevien toimittajien tietoja ja jakaa sekä julkaista pidätettyjen tai murhattujen toimittajien töitä.

Forbidden Stories -projekti pyrkii tarjoamaan kaikille itsensä uhatuksi kokeville toimittajille mahdollisuuden käyttää salattua viestintää arkaluontoisten tietojen suojaamiseksi sekä tiedon siirtämiseksi turvalliseen paikkaan. Heidän tietonsa turvataan, eikä niitä koskaan julkaista ilman toimittajan suostumusta. Jos toimittajalle tapahtuu jotain, Forbidden Stories -projekti pystyy ohjeiden mukaisesti saattamaan heidän työnsä loppuun ja levittämään sen laajasti yhteistyöverkostonsa kautta. Verkosto on sitoutunut puolustamaan tiedonvälityksen vapautta.

Forbidden Stories varmistaa, että tarinat näkyvät ja kuuluvat yli rajojen hallituksista ja sensuurista huolimatta.

”Forbidden Stories” nostaa keskeiseksi tutkivan journalismin lehdistönvapauden sekä toimittajien suojelun. Tavoitteena on puolustaa journalismia journalismilla ja taata pääsy vapaasti ja itsenäisesti tuotettuun tietoon. Forbidden Stories -projektin myötä lähetämme painavan viestin lehdistönvapauden riistäjille ympäri maailmaa.”
Christophe Deloire, pääsihteeri, Reporters Without Borders (RSF)

Uusi tiedotuskanava suurelle yleisölle

Forbidden Stories -projekti toteuttaa joka vuosi yhden tai kaksi syvempää yhteistyöhanketta kansainvälisten mediaverkostojen ja -kumppanien kanssa. Nämä tutkimusraportit julkaistaan ympäri maailmaa. Projekti julkaisee säännöllisesti myös lyhyitä videoita sosiaalisissa verkostoissa, kuten Facebookissa ja Twitterissä. Videot julkaistaan useilla kielillä, jotta tietoa saadaan mahdollisimman monille ihmisille heidän kielestään ja maastaan riippumatta.

“Forbidden Stories -projektin tavoitteena on julkaista ja jakaa niiden toimittajien työtä, jotka eivät pysty jatkamaan työskentelyään, koska heitä on uhattu tai heidät on vangittu tai murhattu. Tavoitteenamme on pitää nämä tarinat elossa ja varmistaa mahdollisimman monien ihmisten pääsy itsenäisesti raportoituihin tietoihin tärkeistä aiheista, kuten ympäristöstä, kansanterveydestä, ihmisoikeuksista ja korruptiosta.”
Laurent Richard, perustaja, Freedom Voices Network

Ensimmäiset tarinat julki

Forbidden Stories -projektin ensimmäiset videot kertovat kolmesta Meksikossa työskennelleestä toimittajasta ja heidän työstään. Toimittajat Cecilio Pineda, Miroslava Breach ja Javier Valdez murhattiin, kun he olivat tutkineet huumekartellien toimintaa ja raportoineet niistä.

Tänä vuonna Meksikossa on murhattu yhteensä yksitoista toimittajaa. Määrä on enemmän kuin Syyriassa tai Irakissa.

Sosiaalisiin verkostoihin suunnatuissa lyhyissä videoissa kerrotaan tarinoista, joiden parissa Pineda, Breach ja Valdez työskentelivät ennen kuin heidät murhattiin. Videot on käännetty yhdeksälle kielelle.

Lue Pinedasta, Breachista ja Valdezista täältä (englanniksi).