TV5MONDE-palkinnon saajat julki

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön TV5MONDE-lehdistönvapauspalkinnon 2017 saavat puolalainen toimittaja Tomasz Piatek, iranilainen valokuvaaja Soheil Arab ja turkkilainen web-tv Medyascope.

Palkinnon saajat julkistettiin 7.11.2017 Strasbourgissa järjestetyssä seremoniassa.

Tuomaristo valitsi 18 ehdokkaan joukosta palkittavaksi seuraavat:

Journalisti-kategoria: toimittaja Tomasz Piatek. Tomasz Piatek työskentelee tutkivana toimittajana Varsovassa päivittäin ilmestyvässä Gazeta Wyborcza lehdessä. Piatekia vastaan on esitetty syyte sotilastuomioistuimessa. Häntä uhkaa kolmen vuoden vankeustuomio. Syytteen esitti Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz, ja se perustuu Piatekin kirjoittamaan Macierewicz ja hänen salaisuutensa -kirjaan.

Kirja paljastaa Puolan puolustusministeriön suhteita Venäjän tiedusteluun kytköksissä oleviin henkilöihin. Piatek on kirjan julkistamisen jälkeen ollut vakavien hyökkäyksien ja uhkauksien kohteena.

 

Kansalaisjournalismi-kategoria: valokuvaaja Soheil Arabi. Soheil Arabi on teheranilainen valokuvaaja, joka on ollut vangittuna joulukuusta 2013 lähtien. Pidätyksen jälkeen hänet pahoinpideltiin ja eristettiin kahden kuukauden ajaksi, jotta hän tunnustaisi osallisuutensa islamia ”pilkkaavan” ja hallitusta kritisoivan Facebook-sivuston luomiseen. Oikeudenkäynti pidettiin salassa, ja Arabi tuomittiin alun perin kolmeksi vuodeksi vankeuteen, 30:een ruoskaniskuun ja kovaan sakkorangaistukseen. Muutamia kuukausia myöhemmin hänet tuomittiin uudelleen, tällä kertaa kuolemaan. Kuolemantuomio lopulta kumottiin.

Syyskuussa 2015 Arabi tuomittiin seitsemän ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen. Tämän vuoden heinäkuussa hänen vaimonsakin pidätettiin kahdeksan päivän ajaksi. Soheil Arabi aloitti nälkälakon 2017 elokuun lopulla.

 

Media-kategoria: turkkilainen web-tv Medyascope. Medyascope on riippumaton web-tv. Se perustettiin vuonna 2015, ja perustajana oli johtava turkkilainen toimittaja Ruşen Çakır.

Medyascopen tavoitteena on yhdistää uusi teknologia ja parhaat uutisoinnin tavat, jotta julkista keskustelua saataisiin avattua. Julkinen keskustelu on Turkissa yleisesti tukahdutettua. Maa sijoittuu vuoden 2017 World Press Freedom -sananvapausindeksissä sijalle 155/180.

Medyascope käyttää uutisointiin verkkovideoita ja -podcasteja. Kanava antaa äänen hallituksen syrjimille toimittajille ja myös kansalaisjournalismille. Ohjelmat käsittelevät politiikkaa, yhteiskuntaa, kulttuuria ja urheilua. Osa ohjelmista on saatavilla kurdin kielellä, saksaksi, ranskaksi ja englanniksi, esimerkiksi viikoittainen englanninkielinen podcast Tämä viikko Turkissa.


Palkintoseremoniaan Strasbourgissa osallistuivat palkinnonsaajista Tomasz Piatek ja Ruşen Çakır sekä RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire, Strasbourgin pormestari Roland Ries ja TV5MONDEn päätoimittaja Paul Germain. Seremoniaa isännöi tv-toimittaja Bernard de la Villardière. Kunniavieraana oli Loup Bureau, nuori ranskalainen freelance-toimittaja, joka pidätettiin Turkissa seitsemän viikon ajaksi aiemmin tänä vuonna. Bureaun vangitsemisen ajan RSF kampanjoi hänen vapautuksensa puolesta.

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön TV5MONDE-palkinto on jaettu joka vuosi vuodesta 1992 lähtien journalisteille ja tiedotusvälineille, jotka ovat edistäneet merkittävästi tiedonvälityksen vapautta.