Riippumattoman sanomalehden toimittaja pidätetty Kaliningradissa

Toimittajat ilman rajoja (RSF) tuomitsee jyrkästi toimittaja Igor Rudnikovin pidätyksen ja vaatii hänen välitöntä vapauttamistaan. Rudnikov pidätettiin väkivaltaisesti 1.11.2017. Hänet asetettiin kaksi päivää myöhemmin syytteisiin, jotka viittaavat voimakkaasti poliittiseen kostoon. Rudnikovia odottaa mahdollisesti jopa 15 vuoden vankilatuomio.

Igor Rudnikov työskentelee viikoittain ilmestyvässä Novye Kolesa -sanomalehdessä Venäjän läntisimmällä alueella, Kaliningradissa. Hänet tunnetaan taistelustaan hallinnon korruptiota ja kavalluksia vastaan. Pidätyksen katsotaan olevan selkeä yritys sulkea lehti, joka on yksi harvoista riippumattomista tiedotusvälineistä alueella.

Vuonna 1995 perustettu Novye Kolesa -lehti ja sen työntekijät ovat joutuneet jatkuvan häirinnän kohteeksi: lehden perustaja Svetlana Berezovskaya on esimerkiksi yritetty murhata. Rudnikov itse joutui vakavan pahoinpitelyn kohteeksi maaliskuussa 2016.

Venäjä on vuoden 2017 World Press Freedom -sananvapausindeksissä sijalla 148/180.