• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Toimittajat ilman rajoja kannattaa YK:n uutta lausuntoa journalistien turvallisuuden takaamiseksi

Toimittajat ilman rajoja kannattaa YK:n uutta lausuntoa journalistien turvallisuuden takaamiseksi

Toimittajat ilman rajoja (RSF) on tyytyväinen YK:n yleiskokouksen journalistien turvallisuutta koskevaan päätöslauselmaan. Lausunnossa puututaan esimerkiksi journalistien kohtaamien väkivaltarikosten vähäisiin rangaistuksiin. Toimittajat ilman rajoja suositti vahvasti YK:n jäsenvaltioita allekirjoittamaan lausunnon. 

YK:n yleiskokouksen kolmas komitea hyväksyi lausunnon 20. marraskuuta. Komitealle kuuluvat sosiaaliset, kulttuuriset ja ihmisoikeuskysymykset. 

Lausunnossa korostetaan erityisesti naispuolisten journalistien työssään kohtaamia vaaroja. YK haluaa myös vähentää sukupuolesta johtuvaa syrjintää, epätasa-arvoa ja väkivaltaa. 

Journalistien mielivaltainen pidättäminen ja kaltoinkohtelu, sekä heidän digiaikana kohtaamansa haasteet myös mainittiin lausunnossa, kuten Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaati. 

Lausunnon mukaan YK:n jäsenmaiden on tehtävä kaikkensa ehkäistäkseen journalisteihin ja mediaan kohdistettua väkivaltaa, uhkailua ja hyökkäyksiä. Tähän syylliset on saatava oikeuden eteen. Jäsenvaltioiden on myös otettava vastuuta ja kehitettävä konkreettisia mekanismeja journalistien suojelemiseksi. 

”YK:n lausunto on erittäin tervetullut. Se viestii kasvavasta tarpeesta vähentää toimittajien kohtaamaa väkivaltaa ja koventaa rangaistuksia. Viitteitä tästä oli ensi kerran YK:n vuoden 2012 toimintasuunnitelmassa ja uusi lausunto vahvistaa kansainvälisiä lakeja. Nyt toivomme näiden periaatteiden nopeaa ja konkreettista toimeenpanoa”, sanoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) pääsihteeri Christopher Deloire. 

Lausunto astuu voimaan joulukuun puolessavälissä ja moni valtio on jo ilmaissut sille tukensa.

Lue lisää täältä