Vuosittainen Round-Up-kooste julki: Vuonna 2017 on surmattu yli 60 toimittajaa

Toimittajat ilman rajoja julkaisi tänään vuosittaisen Round-Up-koosteensa. Järjestön tekemän raportin mukaan vuonna 2017 on surmattu 65 toimittajaa. Noin 54 journalistia on panttivankina ja 326 pidätettyinä.

Lukuihin on laskettu mukaan ammattitoimittajat, media-alan työntekijät sekä kansalaisjournalistit. Kansalaisjournalisteilla on merkittävä rooli uutisten tuottamisessa, erityisesti sotaa käyvissä maissa, joissa ammattitoimittajien on vaikea tehdä työtään.

Lue lisää raportin sisällöstä alta:

Surmatut toimittajat

Uutisten tuottamisen ja toimittamisen yhteydessä on tänä vuonna surmattu yhteensä 65 toimittajaa. Heistä ammattitoimittaja oli 50, kansalaisjournalisteja seitsemän ja media-alan työntekijöitä kahdeksan.

Surmatuista toimittajista 39 surmattiin tarkoituksellisesti heidän työnsä takia ja 26 sai surmansa kentällä ilman, että he olisivat olleet tarkoituksellisesti kohteina. Näistä toimittajista 55 oli miehiä ja 10 naisia. Konfliktialueella työskenteli 54 prosenttia toimittajista.

Viimeisen 15 vuoden aikana on surmattu yhteensä 1035 ammattitoimittajaa. Vuonna 2017 surmia tapahtui vähiten viimeiseen 14 vuoteen.

Viimeisen 15 vuoden aikana on surmattu yhteensä 1035 ammattitoimittajaa

Tähän voi vaikuttaa esimerkiksi se, että toimittajille on vaadittu enemmän suojelua. Lisäksi koulutuksensa ansiosta toimittajat ovat valmistautuneempia työskentelemään turvattomassa ympäristössä. Myös freelancer-toimittajien turvallisuus on otettu aiempaa paremmin huomioon.

Lisäksi toimittajat ovat hylänneet alueita, jotka ovat liian vaarallisia. Raportointi voi kuitenkin olla vaarallista muissakin kuin sotaa käyvissä maissa.

Vaarallisimmat maat toimittajille

Vuonna 2017 toimittajia on kuollut eniten Syyriassa ja Meksikossa. Syyria pitää ensimmäistä sijaa jo kuudetta vuotta. Maassa on kuollut yhteensä 12 toimittajaa. Syyriassa käydään veristä sotaa, jossa toimittajat ovat alttiina sala-ampujille, ohjuksille, räjähteille ja itsemurhapommittajille. Paikalliset toimittajat ovat kaikkein suurimmassa vaarassa, erityisesti ulkomaalaisen toimittajan seurassa.

Meksikossa on kuollut tänä vuonna 11 toimittajaa, vaikka maassa ei sodita. Meksiko on huumekartellien maa, jossa poliittista korruptiota tai organisoitua rikollisuutta selvittävät toimittajat ovat systemaattisesti rikollisten kohteena.

Afganistanissa on tapettu tänä vuonna yhdeksän toimittajaa: kaksi ammattitoimittajaa ja seitsemän media-alan työntekijää kuoli kolmessa eri iskussa. Irakissa toimittajia on kuollut kahdeksan.

Kaikista Aasian maista eniten toimittajia on kuollut Filippiineillä.

Kaikista Aasian maista eniten toimittajia on kuollut Filippiineillä. Vuonna 2017 ainakin viisi journalistia on ollut aseellisen hyökkäyksen kohteena. Neljä heistä kuoli vammoihinsa.

Kymmenen naisjournalistia on surmattu tänä vuonna, siis tuplasti verrattuna viimeiseen viiteen vuoteen. Surmatut naisjournalistit olivat tutkivia ja kokeneita toimittajia. He jatkoivat tutkimustaan uhkailuista huolimatta, maksaen tästä hengellään.

Pidätetyt toimittajat

Vuonna 2017 toimittajia on pidätetty yhteensä 326. Heistä 202 on ammattitoimittajia, 107 kansalaisjournalisteja ja 17 media-alan työntekijöitä.

Maailman viisi suurinta vankilaa toimittajille sijaitsevat Kiinassa, Turkissa, Syyriassa, Iranissa ja Vietnamissa. Yli puolet vangituista journalisteista on pidätettyinä näissä viidessä maassa.

Kiina jatkaa ykköspaikalla maailman suurimpana toimittajien vangitsijana, kun kaikki kategoriat lasketaan yhteen. Maa kehittää jatkuvasti keinojaan vainota toimittajia ja bloggaajia. Hallitus ei enää tuomitse vastustajiaan kuolemaan, vaan panee heidät vankilaan. Vankeuden aikana vangitsijat heikentävät tahallisesti tuomittujen terveyttä kunnes he kuolevat.

Turkki jatkaa edelleen maailman suurimpana ammattitoimittajien vangitsijana: 42 journalistia ja yksi media-alan työntekijä on vangittuna. Maahan julistetun poikkeustilan myötä oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ei ole saatavilla, ja mielivaltaiset päätökset vaikuttavat tuomioihin. Osa toimittajista odottaa tuomiota telkien takana jopa 18 kuukautta.

Vietnam jatkaa sijoitustaan maailman viidentenä suurimpana toimittajien vankilana. Maassa on tällä hetkellä pidätettynä 19 toimittajaa. Määrä ohittaa Egyptin, jossa 15 toimittajaa on tällä hetkellä kärsimässä tuomiotaan.

Toimittajia ei ole eri maissa pidätetty ja syytetty ainoastaan kirjoitustensa vuoksi. Monet heistä on jätetty autoritääristen valtioiden vankiloihin toimiakseen esimerkkeinä. Menettelyllä on tarkoitus vaientaa vangittujen toimittajien kollegoita.

Journalistit panttivankeina

Tällä hetkellä maailmassa on panttivankina noin 54 journalistia. Heistä 44 on ammattitoimittajia, seitsemän kansalaisjournalisteja ja kolme media-alan ammattilaisia. Panttivangeista 98 prosenttia on miehiä.

Ulkomaalaisten panttivankien osuus kasvoi tänä vuonna 14 prosenttia. Panttivangeista lähes kolme neljäsosaa on paikallisia toimittajia – usein huonosti palkattuja freelancereita, jotka työskentelevät riskialttiilla alueilla.

Ulkomaalaisten panttivankien osuus kasvoi tänä vuonna 14 prosenttia.

Kansalaisjournalistit maksavat kovaa hintaa työstään. Yhteensä seitsemän kansalaisjournalistia on tällä hetkellä aseistettujen ryhmien hallussa.

Lähi-itä jatkaa ykkössijaa maailman vaarallisimpana alueena toimittajille. Lähi-idän ulkopuolella Ukraina on ainoa maa, jossa toimittajia on panttivankeina. Itä-Ukrainassa kapinallisjoukot syyttävät muutamaa jäljellä olevaa kriittistä toimittajaa vakoojaksi. Aseistetuille ryhmille sieppaus on liiketoimintaa, joka on kannattavaa ja käytännöllistä monin tavoin.

Panttivangit Syyriassa

Vähintään 22 syyrialaista ja 11 irakilaista journalistia pidetään tällä hetkellä panttivankeina heidän kotimaassaan. Tarkkaa lukua toimittajista on vaikea laskea. Perheet ja kollegat jättävät katoamisia raportoimatta, koska pelkäävät viivyttävänsä panttivankien vapauttamista.

Mediahiljaisuus saattaa kestää joissakin tapauksissa useita vuosia. Esimerkiksi Kamaran Najmin kaappaus paljastui vasta yli kolmen vuoden kuluttua. Päivä hänen kaappauksensa jälkeen kidnappaajat sallivat hänen soittaa sukulaisilleen vahvistaakseen sieppauksensa ja kertoakseen kaiken mediahuomion vaarantavan hänen turvallisuutensa.

Najmin kollegat ja sukulaiset eivät puhuneet asiasta mitään kolmeen vuoteen. Lopulta he katkaisivat mediahiljaisuuden, koska kaappaajat eivät enää ottaneet heihin yhteyttä.

RSF:n mukaan seitsemän ulkomaalaista toimittajaa on tällä hetkellä panttivankina Syyriassa.

Mikäli toimittajan kuolemasta tai sieppauksesta ei ole riittävää näyttöä, RSF katsoo toimittajan kadonneen.

RFS tekee työtä toimittajien hyväksi – Kielletyt tarinat, ase sensuuria vastaan

Miljoonien ihmisten oikeus puolueettomaan tietoon ja uutisointiin on joutunut jälleen uhatuksi vuonna 2017, kun toimittajien uhkailulla pyritään horjuttamaan sananvapautta.

Maailmalla suuria ongelmia, kuten korruptiota, ympäristöskandaaleja ja väkivaltaisia ääriliikkeitä ei voida todentaa, jos toimittajat eivät pysty tekemään työtään kunnolla. Toimittajien täytyy pystyä työskentelemään turvallisessa ympäristössä ja rankaisemattomuus väärinkäytösten tekijöitä kohtaan on loputtava.

Toimittajien täytyy pystyä työskentelemään turvallisessa ympäristössä.

RFS ja Freedom Voices Network käynnistivät marraskuussa projektin Forbidden Stories, ”kielletyt tarinat”. Projekti tukee tutkivaa journalismia ja sensuroidun materiaalin kieltojen kiertämistä. Projektin tavoitteena on tarjota verkossa materiaalia ja tarinoita, joiden eteen toimittajat työskentelevät. Mikäli tarinan tekijälle tapahtuu jotakin, nämä tarinat eivät häviä.

Uhkailujen kohteeksi joutuneet toimittajat voivat säilöä arkaluontoisen materiaalinsa suojatussa formaatissa ”Kielletyt tarinat” -palveluun. Mikäli toimittajat joutuvat uhkailun kohteeksi, eikä heillä ole mahdollisuutta jatkaa tutkivaa raportointiaan, projektin työntekijät pääsevät käsiksi tähän arkaluontoiseen materiaaliin voidakseen jakaa sen internetissä kansainväliselle medialle laajan levikin varmistamiseksi. The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) on projektissa yhteistyökumppanina.

“Kielletyt tarinat” haluaa lähettää viestin sananvapauden vihollisille: ”Voit yrittää pysäyttää sanansaattajan, mutta viestiä et voi pysäyttää.”

Lue koko raportti täältä (englanniksi).