Turkin tuleva asetus leimaa vangitut toimittajat värikoodeilla

Toimittajat ilman rajoja (RSF) on erittäin huolissaan Turkin tulevasta asetuksesta, jossa terrorismiyhteyksistä tai heinäkuun 2016 vallankaappausyrityksistä syytettyjen vankien on käytettävä oikeudenkäynneissä tietynvärisiä vaatteita. Tämä rikkoo kymmenien syyttömästi vangittuna olevien turkkilaisten toimittajien oikeutta.

Sen lisäksi, että nämä toimittajat on vangittu äärimmäisen vakavilla syytteillä, heidät leimataan nyt myös värikoodeilla. Vastaajat joita syytetään osallistumisesta vuoden 2016 vallankaappausyritykseen, joutuvat oikeudenkäynneissä käyttämään ruskeaa asua ja terrorismilain nojalla syytetyt harmaata asua.

RSF:n alustavan arvion mukaan Turkissa on tällä hetkellä vangittuna yli 100 toimittajaa, joista vähintään 40 on pidätetty journalistisen toiminnan yhteydessä. Todisteiden puutteesta huolimatta, lähes kaikkien on väitetty olleen joko terroristiryhmän jäseniä tai osallisina vallankaappausyrityksessä. Useimmat ovat edelleen väliaikaisesti vangittuina odottamassa oikeudenkäynnin lopputulosta.

”Tämän toimenpiteen ainoa tavoite on nöyryyttää, pelotella ja leimata kyseisiä vankeja”, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire. ”Oletetusti syyttömänä tuomitut toimittajat rinnastetaan nyt heihin, jotka heinäkuussa 2016 osallistuivat veriseen vallankaappausyritykseen. Vaadimme tämän asetuksen välitöntä kumoamista. Tämä on jälleen yksi askel kohti Turkin oikeusjärjestelmän muuttumista poliittiseksi koston välineeksi.”

Näiden uusien toimenpiteiden odotetaan tulevan voimaan kuukauden kuluttua, kun oikeusministeriö on laatinut täytäntöönpanosäädökset. Uusi asetus tulee koskemaan kaikkia vankeja lukuun ottamatta raskaana olevia ja alaikäisiä.

Monet vangit voivat kieltäytyä näiden vaatteiden käyttämisestä. Kieltäytymisestä aiheutuvia seurauksia ei vielä tiedetä, mutta niihin saattaa sisältyä se, että osallistuminen oikeudenkäynteihin voidaan kieltää. Velvollisuus käyttää vastaavaa asua johti 1980-luvulla nälkälakkojen aaltoon, jossa useita poliittisia vankeja kuoli.

Turkki on 155. sijalla 180 maasta RSF:n vuoden 2017 World Press Freedom Index -listalla. Turkin huolestuttava mediatilanne on muuttunut kriittiseksi heinäkuun 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen. Noin 150 mediaa on suljettu ja ammattitoimittajia on tällä hetkellä vangittuna eniten koko maailmassa.