• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Turkin hyökkäykset sananvapautta vastaan näkyvät epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä

Turkin hyökkäykset sananvapautta vastaan näkyvät epäoikeudenmukaisissa oikeudenkäynneissä

Aachen Peace Award -järjestö, PEN Belgia/Flanderi, PEN International, PEN Turkki ja Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) olivat 25 ja 26. joulukuuta seuraamassa Cumhuriyet daily, the Academics for Peace ja the Özgür Gündem solidarity campaign -tapauksiin liittyviä oikeudenkäyntejä Çağlayanin oikeustalolla Istanbulissa.

”Nämä tapaukset yhdessä ja erikseen havainnollistavat sen, miten Turkissa hyökätään ilmaisunvapautta vastaan”, sanoi RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire. ”Tulemme edelleen vaatimaan kaikkien toimittajien vapauttamista, jotka ovat vankilassa journalistisen toiminnan ja moniarvoisuuden puolustamisen vuoksi.”

Cumhuriyet-sanomalehteä koskeva kuulemistilaisuus pidettiin 25. joulukuuta. Tilaisuuden piti kestää kaksi päivää, mutta tuomari keskeytti sen kesken Ahmet Şıkin puolustuslausunnon, ja Şık poistettiin oikeussalista koska hänen väitettiin häiritsevän käsittelyä.

”Oikeudenkäynnit ovat tunnettuja tämän kaltaisista menettelyrikkomuksista. Puolustautumisoikeuden kunnioittamisen puuttuminen eilisessä istunnossa osoittaa selvästi, että oikeuslaitos ei ole riippumaton, eikä puolueeton.”, sanoi PEN Internationalin Eurooppa-ohjelman koordinaattori Laurens Hueting.

Syytteessä olevien Cumhuriyet-lehden työntekijöiden väitetään tukeneen terroristijärjestöjä. Syytteet perustuvat pääasiassa lehdessä olleiden artikkelien virheelliseen lukemiseen, sekä toimittajien ja lähteiden välisiin merkityksettömiin yhteyksiin.

Lehden päätoimittaja Murat Sabuncu, tutkiva journalisti Ahmet Şık, johtokunnan puheenjohtaja Akın Atalay ja kirjanpitäjä Emre İper pysyvät edelleen tutkintavankeudessa, koska jutun käsittely siirrettiin pidettäväksi 9. maaliskuuta.

”Kriittinen journalismi ei ole rikos, se on välttämätöntä demokratiassa”, sanoi PEN Belgia/Flanderin varapuheenjohtaja Isabelle Rossaert. ”Me vaadimme näiden vangittuina olevien työntekijöiden välitöntä vapauttamista ja syytteiden hylkäämistä.”

Joulukuun 26. päivä pidettiin myös useita Academics for Peace -ryhmään liittyviä oikeuskäsittelyjä. Ryhmän jäseniä syytetään mahdollisesti ainakin terroristijärjestön tukemisesta ja osallistumisesta terroristijärjestön propagandaan, koska he ovat allekirjoittaneet julistuksen jossa vaaditaan rauhaa Kaakkois-Turkissa.

”Valtio ei saisi vihata ihmisiä, jotka rauhanomaisesti ilmaisevat mielipiteensä. Nämä oikeudenkäynnit ovat ristiriidassa demokraattisten ja inhimillisten arvojen kanssa. Oikeudenkäynnit on perustettu rauhan ja vuoropuhelun puolesta.”, sanoi Denis Dion Dreisbusch Aachen Peace Award -järjestöstä.

Myös oikeudenkäyntejä RSF:n Turkin edustaja Erol Önderoğluta, ihmisoikeuksien puolustaja Şebnem Korur Fincancı’a ja kirjailija Ahmet Nesin’ia vastaan jatkettiin 26. joulukuuta. Heitä syytetään osallistumisesta terroristijärjestön propagandaan, sekä yllyttämisestä rikollisuuteen, koska he osallistuivat yhdessä sanomalehti Özgür Gündemin kanssa solidaarisuuskampanjaan vuoden 2016 puolivälissä. Jutun käsittely keskeytettiin Nesinin poissaolon vuoksi, joka asuu maanpaossa Ranskassa.

”Vaadimme että kaikki Özgür Gündemiin liittyvät syytteet hylätään ja annetut tuomiot perutaan.”, sanoo Deloire. ”Özgür Gündemin sensuuri, sekä heidän kannattajiensa vainoaminen on vapaaseen tiedotusvälineeseen ja sen puolustajiin kohdistunut hyökkäys jota ei voi hyväksyä.”

Özgür Gündem suljettiin voimakeinoin elokuussa 2016.