• Home »
  • Ajankohtaista »
  • ”Bravo Donald!” -kampanjassa Trumpia onnitellaan lehdistönvapauden tallomisesta ja toimittajien solvaamisesta

”Bravo Donald!” -kampanjassa Trumpia onnitellaan lehdistönvapauden tallomisesta ja toimittajien solvaamisesta

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (RSF) käynnisti ”Bravo Donald!” -kampanjan vastauksena Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hyökkäyksiin toimittajia ja tiedotusvälineitä vastaan. Trump on toistuvasti syyttänyt toimittajia muun muassa valeuutisista. Trumpin viimeisin hyökkäys oli ”valeuutispalkintojen” jakaminen perinteisille ja tunnetuille tiedotusvälineille.

Kampanjassa lehdistönvapauden riistäjiksi nimetyt Kiinan presidentti Xi Jinping, Iranin hengellinen johtaja Ali Khamenei, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venezuelan presidentti Nicolás Maduro onnittelevat Yhdysvaltain presidenttiä hänen ponnisteluistaan, sekä luovuudesta talloa lehdistönvapautta ja solvata toimittajia.

”Tämä huumorilla tehty kampanja muistuttaa, että Yhdysvaltain presidentin toiminta on hyödytöntä maassa, joka on hyväksynyt perustuslain ensimmäisen lisäpykälän”, sanoo RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire. ”Donald Trumpin käyttäytyminen ajaa Yhdysvaltoja vähitellen kohti pahimpien lehdistönvapautta rikkovien maiden antijournalistista ilmapiiriä, vaikka hän avajaispuheessaan lupasi suojella ja puolustaa tätä vapautta. Hyökkäämällä tällä tavoin toimittajia kohtaan ja kohtelemalla medioita kuin lapsia, Trump on suuri uhka Yhdysvaltojen demokratialle.”

Yhdysvallat on parhaillaan 43.sijalla 180 maasta RSF:n World Press Freedom Index -listalla. Vuonna 2017 tapahtuneet lehdistönvapausrikkomukset otetaan huomioon vuoden 2018 indeksissä, jossa Yhdysvaltojen sijoitus tulee varmasti putoamaan entisestään.