Vuosi alkoi murheellisesti lehdistönvapauden osalta

Kansainvälisen RSF:n murheena ovat heti vuoden 2018 alussa tapahtuneet monet lehdistönvapauden rikkomukset eri puolilla maailmaa.

Jo tammikuussa kaksi toimittajaa tapettiin Brasiliassa, ja ympäri maailmaa on tälläkin hetkellä pidätettyinä 185 toimittajaa. RSF:n huomiota on viime aikoina kiinnittänyt erityisesti Myanmar, jossa toimittajia on pidätetty heidän raportoidessaan maan rohingya-vähemmistöön kohdistetuista vainoista.

Uutistoimisto Reutersin toimittajat Wa Lone ja Kyaw Soe Oo pidätettiin ”valtiollisten salaisuuksien rikkomisesta” 12. joulukuuta, kun he raportoivat Myanmarin tuhoisasta humanitaarisesta kriisistä. Heitä odottaa mahdollisesti yli 14 vuoden vankeustuomio, joka perustuu vuonna 1923 säädettyyn Official Secret Act -lakiasetukseen. Vaikka asetusta ei usein käytetä, sitä hyödynnetään media-alan työntekijöitä vastaan, kun nämä yrittävät tutkia valtion armeijaan liittyviä kysymyksiä.

Siitä lähtien kun Rohingya-kansan pakolaiskriisi alkoi elokuun lopulla, toimittajilta on järjestelmällisesti kielletty pääsy alueelle. Tällä tavalla on estetty mahdollisuus välittää maailmalle tietoa Myanmarissa tapahtuneista julmuuksista. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on kuvaillut tilannetta ”etniseksi puhdistukseksi”, ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan siihen liittyy ”kansanmurhan aineksia”. Äärimmäisen häiritsevä ja kiireellinen tilanne on yksinkertaisesti paljastettava tiedotusvälineiden ja median kautta, jotta se voidaan pysäyttää.

Toimittajat Ilman rajoja -järjestön toimistot eri puolilla maailmaa työskentelevät varmistaakseen Wa Lonen ja Kyaw Soe Oon vapauttamisen lisäämällä tietoisuutta ja keräämällä varoja.

Allekirjoita vetoomus heidän vapauttamisekseen osoitteessa rsf.org
Samalla voit halutessasi rahallisesti tukea RSF:n työtä.