110 journalistia surmattiin vuonna 2015

Ainakin 67 tapettiin heidän ollessaan töissä tai heidän työnsä takia. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsee sen, ettei journalisteja ole pystytty suojelemaan ja vaatii ”vastausta tähän hätätilanteeseen.”

Yhteensä 110 toimittajaa surmattiin liittyen heidän työhönsä tai epäselvien syiden vuoksi vuonna 2015. Tämä käy ilmi Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön julkaisemasta selvityksestä. 67 surmattiin heidän työnsä vuoksi tai silloin kun he olivat töissä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhteensä 787 toimittajaa on surmattu heidän työnsä vuoksi vuodesta 2005 lähtien. Ei ole ollut mahdollista selvittää täysin kaikkia olosuhteita tai motiiveja, jotka liittyvät tänä vuonna surmattujen muiden 43 toimittajan kuolemaan. 27 kansalaisjournalistia ja seitsemän mediatyöntekijää sai myös surmansa vuonna 2015.

Tämä järkyttävä tilanne johtuu suurilta osin tarkoituksellisesta journalisteja vastaan suunnatusta väkivallasta. Tähän asti tehdyt aloitteet eivät ole olleet riittäviä suojelemaan journalisteja.

Ranska, Eurooppalainen maa, oli yksi tappavimpia maita toimittajille vuonna 2015. Se tuli listalla kolmanneksi Intian ja Irakin jälkeen. Tammikuussa tapahtunut hyökkäys Charlie Hebdon toimitukseen muutti viime vuoden trendiä, jonka mukaan kaksi kolmasosa kuolemista tapahtui sota-alueilla. Vuonna 2015 kaksi kolmasosaa toimittajien surmista tapahtui rauhan tilassa olevissa maissa.

”On ensisijaisen tärkeää, että luodaan erityinen mekanismi, jolla voimme toimeenpanna kansainvälistä lakia niin, että journalisteja suojellaan”, TIR:in pääsihteeri Christophe Deloire sanoi.

”Aseelliset ryhmät suorittavat kohdennettuja julmuuksia ilman, että useat hallitukset tekevät mitään noudattaakseen kansainvälisten lakien asettamia velvoitteitaan. 110 vuonna 2015 surmattua journalistia on hätätilanne, johon tarvitaan ratkaisu. YK:n pääsihteerin erityisedustaja journalistien suojelemiseksi on nimitettävä viipymättä.”

Vuosittaisessa journalistien turvallisuutta käsittelevässä raportissaan 6. elokuuta YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi: ”Olen erittäin huolissani siitä, että toimittajia kohtaan suoritettujen väkivaltaisuuksien vähentämisessä on epäonnistuttu ja että näiden rikosten suorittajat eivät yleensä joudu vastuuseen teoistaan.”

Vastauksena journalistien jatkuvasti kohtaamiin vaaroihin TIR julkaisi 15. joulukuuta uudistetun painoksen Journalistien turvallisuusoppaasta yhteistyössä Unescon kanssa.

TIR on julkaissut vuosittaisen yhteenvetonsa journalisteja kohtaan suoritetusta väkivallasta jo 20 vuoden ajan.

Jätä kommentti