Lähdesuoja vaarassa poliisin takavarikoidessa toimituksellista aineistoa toimittajan kotoa

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 16.12. Laura Halmisen ja Tuomo Pietiläisen kirjoittaman laajan artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Jutun lähteenä käytettiin osin vuodettuja
turvallisuusluokituksen saaneita salaisia asiakirjoja.

Poliisi teki Laura Halmisen kotiin etsinnän, ja toimittajalta vietiin muistitikkuja, puhelin ja tietokone. Tunkeutuessaan asuntoon poliisilla ei Halmisen mukaan ollut esittää tuomioistuimen päätöstä kotietsintään. Keskusrikospoliisi on aloittanut tietovuodon vuoksi esitutkinnan, ja tapausta tutkitaan nimikkeellä turvallisuussalaisuuden paljastaminen. Tutkinta koskee myös Helsingin Sanomien toimintaa ja tietojen julkistamista. Tapahtuman yksityiskohdat ovat tulleet julkisuuteen ja siellä esiintyvin osin ovat hyvin yleisön tiedossa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on huolissaan viranomaisten poikkeuksellisesta toiminnasta. Lähdesuoja on toimittajan työn ytimessä ja tae yhteiskunnallisesti merkittävien tietojen välittämiseen lukijoille. Poliisin viedessä toimittajan välineistöä lähdesuoja on vaarantunut julkisuuteen esitetyistä varotoimista huolimatta.

Maanantaina Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen antoi kommenttinsa Ylen haastattelussa tilanteessa, jossa tiedettiin vielä vähän. Myöhemmin on tullut ilmi, ettei suurempaa vahinkoa ole tapahtunut. Tapahtumien juridinen puoli on oikeuslaitoksen vastuulla ja selvityksessä.

Salaisen tiedon paljastamiselle on aina syy, ja toimittaja käyttää juttua kirjoittaessaan ammattinsa vaatimaa harkintaa. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto antaa tukensa Helsingin Sanomien toimittajille Halmiselle ja Pietiläiselle.

Lähdesuoja on kyettävä jatkossakin turvaamaan. Ilmiantajia ja vuotajia tarvitaan tapauksissa, joissa yhteiskunnallisesti merkittäviä tapahtumia ja niiden seuraamuksia tuodaan julki. Journalistien lisäksi heitä tarvitsee myös suuri yleisö, jonka on saatava tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.

Halmisen ja Pietiläisen jutun keskiössä on valmisteilla olevien tiedustelulakien uudistukseen vaikuttavia tietoja, ja tiedustelulakien toteutuminen saattaa vaikuttaa jokaisen suomalaisen perusoikeuksiin. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osasto katsoo, että Halminen ja Pietiläinen ovat toimineet journalistin ohjeiden mukaisesti. Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi, ja sen vastuullinen käyttäminen on toimittajan työtä. Järjestö aikoo jatkossakin puolustaa tiedonvälitystä ja toimia lehdistönvapauden puolesta.

Keskiviikkona 20.12. Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen jätti eroilmoituksensa hallituksen sihteerille ja kansainväliselle kattojärjestöllemme RSF:lle. Eroilmoituksen syinä ovat erimielisyydet järjestön hallituksen kanssa.

Jätä kommentti