Nettisensuuri

Taistelu nettisensuuria vastaan

Internetillä on merkittävä rooli tiedonvälityksessä maailmanlaajuisesti. Yhdellä kolmesta web-käyttäjästä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta rajoittamattomaan internetin käyttöön ja yhä useammin verkossa toimivat bloggaajat ja sosiaalisen median vaikuttajat joutuvat kärsimään uhkailua ja sensuuria uuden kyberavaruuden vapautta pelkäävien hallitusten käsissä.

Internetin sensuurinvastainen työ on ollut Toimittajat ilman rajoja -järjestön toiminnan keskiössä vuodesta 2001 asti, jolloin järjestö perusti uuden mediaan erikoistuneen osaston. Vuonna 2008 Toimittajat ilman rajoja lanseerasi Kansainvälisen nettisensuurin vastaisen päivän, jota vietetään 12. maaliskuuta. Järjestö jakaa myös palkintoa bloggaajille tai internetissä kriittisesti toimiville toimittajille.

Järjestön Pariisin toimistossa on myös vuodesta 2010 alkaen toiminut sensuurinvastainen turvapaikka, jossa ulkomaiset toimittajat, bloggaajat ja toisinajattelijat voivat oppia kiertämään nettisensuurin ja turvaamaan sähköisen viestintänsä säilyttäen anonymiteettinsä verkossa.